Две акции на троянските планински спасители

Две акции за оказване на помощ на пострадали туристи, проведоха наскоро троянските планински спасители на територията на охранявания от тях район, информират на страницата си във фейсбук.

Първият случай е в подножието на заслон „Ботев“, където турист с изкълчен глезен е в състояние, което не позволява да продължи сам спускането към хижа „Плевен“. След получаване на сигнала се сформира група от 8 планински спасители, които се насочват към мястото. След достигане на пострадалия и обработване на травмата следва неколкочасов транспорт в труден терен по маршрут "Кабела" до местност „Мазането“. Активните действия от приемането на сигнала до края на акцията са около 8 часа.

При втория случай мъж на средна възраст е контузил единия си крак в района на местността „Пеща“, под връх Млечен чал и търси помощ на телефон 112, откъдето е прехвърлен към централен денонощен пост на ПСС. След разговор с дежурен спасител мъжът решава, че ще продължи спускането си към местността „Мазането“ без специализирана помощ. След няколко часа, около 20:30 ч., група туристи го срещат по пътеката под хижа „Плевен“ и го убеждават, че състоянието му не позволява да продължи на самоход и отново се свързват с планинска спасителна служба.

От Троян 12 човека тръгват в 21:30 ч. към мястото. До пострадалия достигат сравнително бързо и след преглед и последващо обездвижване на травмирания крак, започват транспортиране до паркинга под хижа „Плевен“. Акцията протича около 5 часа от подаването на сигнала до свалянето на пострадалия до местност „Мазането“. Впоследствие спасителите получават информация, че мъжът е бил със счупване в глезена.

В заключение от ПСС – Троян, обръщат внимание на туристите, че причини за поредните инциденти отново са несъобразена с терена екипировка и надценяване на личните възможности.

Районът на хижа „Плевен“ и подстъпите към връх Ботев не са труднодостъпни, но имат множество участъци, които са технични за преминаване и изискват добра подготовка и повишено внимание!

Също така напомнят, че планинските застраховки започват от цена 3 лв. за 3 дни. Никога не е излишно да имате такава!

Снимки: Фейсбук/ПСС-отряд Троян

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2023 Вестник "Троянски глас"