Георги Ганев в "Трапето" - благотворително за децата на Ивайло

Артистичният квартал на Пловдив Капана, който вече повече от 20 години поетът Георги Ганев нарича с нежност Трапето заради името му на английски The Trap, ще се превърне в място за поредното събитие на добре познатия у нас и в чужбина performing poet. И това се предвижда да стане  не кога да е, а точно на 14 октомври от 19:00 ч. – Празника на Троян. Авторът е избрал този ден не само заради носталгичните си чувства към нашия град, но и поради основната благотворителна цел на поетично-музикалния купон на открито – финансова подкрепа за децата на Ивайло Иванов, наречен в афиша „Големия поет на България и Троян”. Редом с Ганев на импровизирания подиум, до който ще бъде поставена кутия за дарения, ще се изявяват неговият приятел – рок китаристът Емил Соколов, и перкусионистката Цветина Василева. Желание да се включат като четци или изпълнители на музика са заявили и други приятели на поета – актьори и музиканти от Града на тепетата.

 - Разбира се, много е важно какво ще е времето – сподели Георги Ганев пред двата троянски вестника и техните сайтове. – Ако вали, ще направим събитието в събота или в първата бездъждовна вечер. В Англия такива дъждове са си нещо нормално, а и там, в Уулвърхемптън и Бирмингам, очакват нашата изява. Изпратил съм онлайн афиша, преведен на английски, както и анонс, до вестник Express & Star, в който не толкова отдавна пишех за живота на емигрантите от Изтока в Средна Англия. Ще качим части от купона в youtube, за да предизвикаме по-широк интерес и разширим географията му. Във всеки случай кадри ще бъдат включени в караоке-програмите на пъбовете от веригата на биропроизводителите Banks, които са си типични футболни кръчми. По „Еконт” афиши тръгват и към Троян – за читалището и Серякова къща, а анонси ще имаме в осем пловдивски и две софийски медии.
 Събитието е озаглавено „Любовни и еротични рими с Георги Ганев” и както се оповестява, поетът ще чете дузина стихотворения Awarded only (Само наградени), писани на български или директно на английски, с които е печелил престижни награди и участия в национални конкурси и литературни фестивали в София, Остин, Прага, Дъблин, Белфаст,Уулвърхемптън и Бирмингам. Пловдивчани ще чуят хитовото му хумористично стихотворение I like her, посветено на Тереза Мей и четено с успех в забавни програми на знакови английски пъбове в областта West Midlands, което доведе до среща с нея, вече от три седмици експремиер на Кралството и точно три дни преди поетът да напусне Острова. За пръв път пред българска публика ще бъде прочетена и творбата Nicole’s song, изпратена като текст за песен до Никол Шерцингер, когато вече връзката й с Григор Димитров се е разпаднала, но това все още не е известно на широката публика – както и отговора й до нашия поет. Почитателите ще чуят и емблематичните му творби Me time и A piano bar song, които го направиха популярен в меката на музиката и поезията – мегаполиса Остин в щата Тексас, САЩ. Първото от тях му донесе награда на публиката на фестивала там преди пет години, а по второто неговият приятел Милчо Левиев пишеше музика, която смъртта му попречи да завърши.
 - Правя това събитие с много любов към пловдивчани и уважение към собствения си труд – заяви Георги Ганев. – Разбира се, то няма как да стане без помощта на приятели. Макар да не е финансово, тяхното съпричастие на символични домакини е важно за мен – купонът е на площадката между Уиски-бар „Сандък” на Гаро и Гергана, „Чаена къща” на Адриан, кафе-пекарната на Ангел, антикварната книжарница на София, френското бистро на Григор и Chilli Hills на Методий. Това е Горно Трапе. Нещо подобно ще направим за Деня на будителите по друг мой проект, но този път в Долно Трапе, до Халите, където на улица „Братя Пулеви” преди 15 години се помещаваше ресторант „Троян”. Заедно със собственика му, троянец в Пловдив, сме организирали някои прояви, инициирахме подписки за тунела и какво ли не. И разбира се, пиеше се сливова – с или без мезе. Какво точно ще е събитието, е тайна, защото този път ще има авторитетни имена от артистичните среди. На 1 ноември стартирам LPP – Live Poetry Production, малка, но собствена продуцентска къща за поезия на живо с музика, танци и визия, и смятам да се поразвихря със съдействието на приятели по света и у нас. Мисля си, че и за Троян има местенце във всичко това, пък ще видим. То си зависи от троянци и от любовта им към изкуството.
 Смятах да честитя на троянци празника, пък си казвам: ами на себе си? Нали през 1998 г. журналистката Галя Лалева ме нарече писмено „вечен троянец”. И не само заради онези 14 години, които живях край водите на Бели Осъм. А китаристът Емо – пловдивският, не Ненковски, на когото дадох да прочете материала ми „Между калоферската дантела и троянската шарка”, онзи ден ме попита: „Жоро, какво толкова все те тегли към Троян?” Отговорих му: „Природата, разбира се, а също керамиката и сливовата. А може би и още нещо от женски род”.
Така че: да ни е честит празникът, троянци. Да бъдем здрави и да столетим!
На снимките в галерията:

Артистичният квартал „Капана“ – пловдивското Трапе.

Поетът Георги Ганев с двете си последни засега книги в двора на къща „Хиндлиян” в Стария град на Пловдив

Снимки:Kmeta.bg и в. „Марица”

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2021 Вестник "Троянски глас"