Печат на тази страница

Герман Гачевски участва в първата среща от инициатива на софтуерните компании

24 Юни 2022
Участници в първата среща на инициативата ITogether.BG на БАСКОМ. Участници в първата среща на инициативата ITogether.BG на БАСКОМ. Снимка: basscom.org

Българската индустрия в областта на информационните технологии (ИТ) отбелязва ръст на оборотите от над 20% за 2021 г., но усеща и липса на кадри. Това стана ясно по време на първата среща от инициативата на БАСКОМ (Българска асоциация на софтуерните компании) ITogether.BG*.

Като част от тази инициатива троянската компания TSD също се включи в срещата, на която бяха дискутирани теми, свързани с растежа на българския ИТ сектор през последните години, неговия потенциал, неограничените възможности, които той може да предложи на българите в глобален мащаб, и други проблеми. „Нашият CEO Герман Гачевски беше сред участниците в дискусията, споделяйки своя личен опит от образованието в чужбина и успешната бизнес реализация в България“, съобщиха от TSD –компания, в която, както в цялата българска ИТ индустрия, „се работи със страст и няма никакви културни различия със Западна Европа“.

Това, всъщност, е посланието, около което се обединиха участниците в срещата, преминала в CEO Networking формат. Сред тях, освен TSD, се включиха компании и професионалисти от София, Враца, Детройт и Стокхолм. Повечето от тях имат опит и извървян професионален или образователен път в чужбина, но са избрали България за основно място на своето ИТ развитие. На мнение са, че в България се чувстват у дома си, че Балканският полуостров има потенциал да бъде лидер в ИТ индустрията, а за младото поколение в момента България изглежда много по-добро място за живот, отколкото преди 20 години, когато родителите им са емигрирали.

Компаниите от БАСКОМ разказаха подробности за двуцифрения ръст на сектора на годишна база и отбелязаха, че единствената причина растежът да не е още по-голям, е липсата на кадри за индустрията. Те представиха пълната палитра от компании в сектора – старт-ъпи, малки, средни и големи, български и международни, продуктови и такива в сферата на услугите. Всички те предлагат разнообразни възможности за работа по иновативни и интересни проекти. Представени бяха и различни модели на частни образователни академии, организирани от самите компании в подкрепа на цялостния образователен процес в сферата на информационните технологии в България.       

„В бранша има място не само за програмисти, но за всякакъв тип бизнес и креативни професии. Ние не само работим и живеем в България, но и се опитваме да подобряваме средата с множеството проекти и инициативи на БАСКОМ, ориентирани към образование, развитие на бизнес процесите, предприемачество, партньорства между компаниите, диалог с институциите и много други. Търсим начин да покажем всичко това и на българските ИТ специалисти в чужбина и да им кажем: „Не е страшно, вълнуващо е! И искаме да сме заедно!“, каза Бистра Папазова, член на УС на БАСКОМ, инициатор на ITogether.BG и CEO нa компанията coBuilder International, която бе домакин на срещата.

За инициативата ITogether.BG

ITogether.BG е надграждане на инициативата ЗАвръщането на БАСКОМ, насочена към българите в чужбина. ITogether.BG се появява в резултат на бурното развитие на ИТ сектора през последните години и от желанието на инициаторите да работят още по-активно за изграждането на общност от български ИТ специалисти на глобално ниво.

Основните цели на ITogether.BG са да провокира желание в участниците да работят за ИТ компании в България и да ги подкрепя в процеса на вземане на подобно важно решение; да им представи развитието на сектора и възможностите за професионална реализация в България; да изгради глобална общност от български специалисти в сферата на ИТ, която постоянно обменя опит и се превръща в естествен посланик на България като качествена световна ИТ дестинация чрез канали в социалните мрежи и различни събития; да направи „видими” личните истории на участниците в инициативата, като по този начин чрез медиите, социалните мрежи, собствени и партньорски канали се покаже позитивният пример на образования, висококвалифициран, успешен и допринасящ за обществото ИТ специалист.

По информация на basscom.org

На снимките в галерията:

Герман Гачевски – основател и CEO на TSD. Снимка: devstyler.bg

Участници в първата среща на инициативата ITogether.BG на БАСКОМ. Снимка: basscom.org

Екипът на TSD: „По-малко като колеги, повече като приятели“ – тиймбилдинг уикенд в Еленския Балкан. Снимка: Фейсбук/TSD

Споделяне

Свързани статии (по етикет)

Галерия