Нови концепции за устойчиво градско развитие: 15-минутният град и Моделът на поничката

15-минутният град 15-минутният град Илюстрация: obelaward.org

Фестивал на Програма УРБАКТ се е състоял наскоро във Франция, като целта му е била да запознае участниците с новата програма URBACT IV (2021-2027), насочена към устойчиво и интегрирано местно развитие, откриване на нови партньорства и начини за справяне с предизвикателствата на промените в климата и на дигиталната революция.

По време на събитието са били представени различни стратегии за устойчиво градско развитие, сред които са концепциите за „15-минутния град“ и „Модела на поничката“.

КОНЦЕПЦИЯТА ЗА „15-МИНУТНИТЕ ГРАДОВЕ“

В нейната основа е, че повечето ежедневни нужди могат да бъдат постигнати чрез ходене пеш или каране на велосипед от дома. Концепцията разглежда как градовете могат да бъдат по-добре проектирани, за да посрещнат основните нужди на обитателите си. Тази концепция провокира с въпроса защо хората трябва да се съобразяваме с инфраструктурата на града, а не обратното?!

Колкото и да харесваме големите градове заради предлаганите удобства и да сме свикнали с ежедневния трафик и динамика, все пак често желаем да избегнем големия трафик и да стигнем навреме на работа, на срещата с приятели или на концерт. Концепцията предлага най-важните ежедневни градски локации да са на кратко пешеходно разстояние или до тях да може да достигнете само за няколко минути с велосипед. Преустройството в тази посока стои в основата на набиращата популярност концепция за 15-минутния град.

Концепцията е създадена от френско-колумбийския учен Карлос Морено – професор в парижката Сорбона. Проф. Морено предлага градовете да бъдат проектирани така, че в рамките на 15-минути пеша или с велосипед жителите да имат достъп до основните им обекти, свързани с работа, образование, култура, здравеопазване и др.

Кметът на Париж - Ан Идалго е голяма привърженичка и популяризаторка на тази концепция. Дори по време на своята втора кампания за преизбирането й за кмет през 2020 г. тя е включила плана за прилагане на концепцията в предизборната си платформа. Последователно в годините г-жа Идалго цели да създаде от Париж „град на близостта“.

Факт е, че към момента Париж е променен и предлага все повече удобства за велосипедистите. Вече част от големите булеварди в града са специално обособени за споделяне между автомобилите и велосипедите. През първия си мандат през 2014 г. г-жа Идалго успява да ограничени част от движението на превозни средства, озеленява множество училищни двора, изгражда над 50 км велосипедни маршрути.

В допълнение трансформацията в зелена посока няма да подмине и прочутата улица „Шанз Елизе“, която ще се превърне в „необикновена градина“. За целта ще се редуцира пространството за движение на транспортните средства и ще се разширят пешеходните зони със специални „тунели“ от дървета. Концепцията за 15-минутния град вече се разглежда и от други европейски градове – Амстердам, Копенхаген и др., които желаят да въведат необходимата реорганизация.

КОНЦЕПЦИЯТА „МОДЕЛЪТ НА ПОНИЧКАТА“

Тази концепция отговаря на въпроса как градовете могат да постигнат устойчиво развитие при повишени изисквания за екологичност и социална подкрепа. Вдъхновени от книгата на Кейт Рауърт, все по-голям брой градове по света припознават модела на „икономика на поничката“. Кейт Рауърт е британска икономистка от Института за екологични промени в Оксфордския университет. Климатичната криза и глобалната пандемия на COVID-19 се съчетаха и така Кейт Рауърт създава „моделът на поничката“, който изисква драстично намаляване на използването на ресурси и материали.

Според тази теория ние, хората, трябва да се отдалечим от глобалната привързаност към икономическия растеж и законите на търсенето и предлагането и да се приближим до така наречения „модел на поничката“, за да се върнем към баланса с планетата.

Моделът носи това име, защото той може да се обясни с няколко кръга/пръстена. Започва от вътрешния кръг, който установява минимума, необходим за доброто съществуване, като това са целите на ООН за устойчиво развитие: нуждата от храна и чиста вода, жилище, канализация, енергия, образование, здравеопазване, равенство между половете, доходи и политически глас.

Външният кръг представлява екологичната цел: границите, отвъд които човек не трябва да излиза, за да не навреди на климата, почвата, океаните, озоновия слой, питейната вода и биоразнообразие. Между двата кръга е истинската поничка, където се задоволяват нуждите както на хората, така и околната среда.

Един от първите градове в Европа, който следва този икономически модел е Амстердам, Нидерландия. За местната управа моделът е много повече от „хипи поглед към света“ и Общината официално приема модела през април 2020 г. Конкретно за Амстердам моделът ще бъде приложен за подобряване на икономиката след COVID кризата. Също така жилищните нужди в града са изключително неудовлетворителни и близо 20% от хората не могат да покрият основните си нужди след плащането на наема. Едно от решенията може да бъде изграждането на повече къщи, но местните власти обръщат внимание на емисиите на въглероден диоксид в района. Вносът от чужбина на строителни материали, храни и потребителски продукти допринасят за повишаването на тези общи емисии. Така че трябва да се намерят решения, които отговарят на нужда от жилище, но не компрометират околната среда. Зам.-кметът на Амстердам г-жа Ван Доорнинк споделя, че градът планира да регулира този процес, за да гарантира, че строителите ще използват материали, които са вече рециклирани и са на биологична основа (дървен материал и др.).

Каква ще е бъдещата посоката на развитие на идеите за „15-минутния град“ и „модела на поничката“ предстои да разберем.

По информация на НСОРБ

На снимките в галерията:

Професор Карлос Морено. Снимка: moreno-web.net

„15-минутният град“ на проф. Морено. Снимка: obelaward.org

Кейт Рауърт. Снимка: waterstonesbru.blogspot.com

„Моделът на поничката“ на Кейт Рауърт. Снимка: Уикипедия

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2022 Вестник "Троянски глас"