Какво предстои на пазара на бързо оборотни стоки в Троян?

С навлизането на всяка нова търговска верига в града ще се наблюдават промени в разпределението на потребителския поток и в потребителското поведение.

Търговците, за да осигурят по-голям пазарен дял, ще търсят нови рекламни канали. Гъвкавостта на супермаркетите, качеството на обслужване и атрактивността на предлаганите стоки ще бъдат ключови при разпределянето на пазарен дял в търговията на дребно.

Вида рекламна стратегия, която ще изберат двата национални търговски обекта „Лидл“ и „Т-маркет“ ще е решаваща при формирането на потребителската нагласа за първи и втори избор на място за пазаруване. По-малката верига „Лайф“ е от регионален характер и тя ще разчита предимно на лоялни клиенти, комплексна услуга на търговски обект с място за бързо хранене, място за срещи и най-вече на локацията си.

Магазин „Лидл“ - Троян ще промени начина на пазаруване на пътуващите местни купувачи. Какво означава това? Например, преди отварянето на „Лидл“ в града много троянци пътуваха до съседните Ловеч и Севлиево да пазаруват, привлечени от изобилието на стоки, промоционални оферти и продукти, които се предлагат само в „Кауфланд“, „Лидл“ или „Билла“. Потребителите на стоки от „Лидл“ ще спестяват време за пътуване, а другите, предпочитащи стоките и услугите в „Кауфланд“ и „Била“, ще продължат неделните си разходки до двата съседни града.

Предполага се, че стратегията на „Т-маркет“ е да запази своя завишен потребителски интерес по време на пазарния за Троян ден - четвъртък. Друг способ за запазване на пазарен дял ще е да разшири търговската си площ, за да конкурира другите два супермаркета. С разширяването би се прибавила допълнителна търговска площ за по-богат избор на стоки и продукти. Най-голямото преимущество на „Т-маркет“ е, че е изградил стратегическо партньорство с големите производители на хранителни продукти от община Троян. В топла и студена витрина могат да се намерят голям брой продукти от местни производители, които се търсят заради високото си качество.

Малките търговски обекти са собственост на местни предприемачи. Те биха разчитали на близостта си до клиентите, на тяхната лоялност, на качеството на обслужване, на разнообразието на предлаганите стоки и собствената си бизнес предприемчивост. В Троян в малките търговски обекти се предлагат повече стоки, произведени от местни малки или микро производители, които поради капиталовия си потенциал имат ограничения да предлагат стоката си на трите големи обекта в града. Този недостатък на дребния предприемач е основно предимство за малките търговски обекти. Местните търговски обекти трябва да продължат да изграждат стратегическо партньорство с микро и малки производители на хранителни и бързо оборотни стоки. Това ще бъде най-голямото им предимство в конкуренцията с „Лидл“, „Т-маркет“ и „Лайф“.  

Хронология на отварянето на трите големи супермаркети в града. От трите магазина „Т-маркет“ („Максима България“ ЕООД) е първата национална марка, стъпила на пазара на бързо оборотни стоки в Троян. „Т-Маркет“ отваря врати за посетители през август 2012 г. Преди него в същата сграда се помещаваше СВА. В края на май 2017 г. в Троян отваря врати плевенската верига „Лайф“ („Роко Бароко“ ЕООД). През април 2021 г. отваря врати Лидл („Лидл България“ ЕООД).

Д-р инж. Симеон АРНАУДОВ

Забележка: Редакцията на вестник „Троянски глас“ използва свободно достъпна информация от Търговския регистър, за да направи сравнителен анализ на трите големи хранителни вериги, опериращи в Троян.

 

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2024 Вестник "Троянски глас"