Предстоящо: Среща на зам.-министъра на земеделието Георги Събев с производители от региона

Днес, сряда (7 юли), от 16:00 часа в Информационно-културния център в Троян ще се проведе среща със заместник-министъра на земеделието, храните и горите Георги Събев. Община Троян кани на нея селскостопанските производители от региона.

Основна тема на разговор ще бъде използването на термина за качество „планински продукт” и възможността за включване на троянски производители към тематичния национален регистър. Терминът за качество „планински продукт“ е европейски, като само няколко държави го използват. България има тази възможност от две години. Повечето населени места в община Троян попадат в обхвата му и могат да го използват.

От него могат да се възползват всички регистрирани пчелари, животновъди и земеделци, включително и производители на билки, гъби и др. Необходимо е да отговарят на определени изисквания. За пчеларите и растениевъдите е нужно обектът (парцел или пчелин) да се намира на територията на общината. При животновъдите се изисква доказване на произхода на фуража. Процедурата и включването в регистъра са безплатни.

Преди няколко години кметът на община Троян Донка Михайлова и бившият изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България Гинка Чавдарова внесоха в Икономическия и социален съвет становище по прилагането на тази европейска политика в България.

„Нещата започват да се случват. Топката е в наши ръце, а ползата – и за икономическото развитие на общината, и за производителите на храни, и за потребителите“, пояснява още г-жа Михайлова.

Поканени са всички заинтересовани за участие в срещата!

 Община Троян

 

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2024 Вестник "Троянски глас"