Резултатите от срещата с представителите на ЧЕЗ не отговориха на очакванията, разговорите ще продължат

Кметът на Троян Донка Михайлова и представителите на ЧЕЗ Бойко Чавдаров и Румен Тодоров Кметът на Троян Донка Михайлова и представителите на ЧЕЗ Бойко Чавдаров и Румен Тодоров Снимка: Фейсбук/Донка Михайлова

Кметът на Троян Донка Михайлова проведе вчера, 21 януари, обещаната на гражданите среща с „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, за да се потърси решение на проблема с прекъсванията на електрозахранването в голяма част от населените места в общината.

Както ТГ съобщи, миналия понеделник, 17 януари, Михайлова изпрати покана за среща на изпълнителния директор на ЧЕЗ за обсъждане на проблема и решенията по него. Копие на писмото беше изпратено до министрите на енергетиката и на туризма и до председателя на Комисията по енергийно и водно регулиране.

В срещата се включиха Даниел Сираков председателят на Комисията по туризъм и околна среда към общинския съвет, кметовете на населените места, засегнати от проблема,  управителят на местното ВиК „Стенето“ инж. Тонимир Гечев. Като представители на изпълнителния директор на енергийното дружество в срещата участваха Бойко Чавдаров и Румен Тодоров, част от регионалния мениджърски състав на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД.

Припомняме, че през последния месец след влошаване на метеорологичните условия зачестиха авариите във всички населени места в община Троян, като  при поредното прекъсване  на електрозахранването на 15 и 16 януари пострадаха най-атрактивните туристически зони – селата Шипково, Чифлик, Бели Осъм, Балканец, Терзийско, Горно Трапе и туристически комплекс „Беклемето“.

На собствениците на места за настаняване се наложи да анулират резервации и съответно да отчетат сериозни загуби. Пострадаха и много граждани, които се отопляват на  ток. Най-сериозно е положението в Черни Осъм, където захранването с вода на селото също се преустановява при спиране на тока. През годините са подавани многобройни жалби и сигнали, но проблемите се решават само частично и продължават да предизвикват недоволството на гражданите, бизнеса и гостите на Троян.

По време на срещата Донка Михайлова подчерта, че през годините компанията е реагирала с внимание на нуждите на общината и през последните години е реализирала сериозни инвестиции в Троян, но ситуацията с прекъсванията на електрозахранването е повече от тревожна и настоя за поемане на конкретни ангажименти с ясен времеви хоризонт за разрешаване на проблемите.

От страна на местната власт бяха направени искания за инвестиции в мрежите с високо и ниско напрежение, редовно почистване на храсти и дървета около обектите на ЧЕЗ и профилактика, увеличаване броя на екипите, отстраняващи аварии на територията на общината, установяване на по-добра връзка при сигнализацията за аварии и др.

Кметът на Троян декларира и готовността на Общината да се включи в търсенето на решение по всички възможни начини, включително и в посока провеждане на разговори с управлението на компанията за увеличаване на планираното инфраструктурно финансиране на територията на община Троян и за осигуряване на място за реализация на евентуални подобрения.

Общинският съветник Даниел Сираков изрази тревогата си от това, че туристическият бизнес търпи значителни щети и предложи конкретни технически решения. Кметовете пък изведоха проблемните области, по които трябва да се работи и изразиха безпокойство от затруднената комуникация с дружеството в случаи на аварии.

На срещата стана ясно, че ЧЕЗ в момента монтира   автоматични сигнализатори по линиите Балканец – туристически комплекс „Беклемето“ и Бели Осъм - Чифлик, което ще скъси времето за реакция при авария и ще намали времето, в което абонатите са без ток. Поет бе ангажимент за търсене на възможност за монтиране на телеуправляеми разделители, които ще позволят дежурния диспечер своевременно да отстранява възникнали аварии. Представителите на ЧЕЗ се ангажираха за подмяна на кабел, поискана от кмета на Черни Осъм и за разрешение за проблемите с прекъсванията на захранването, причиняващи проблеми в подстанцията, осигуряваща вода на селото.

В края на срещата Донка Михайлова определи резултатите от срещата като неотговарящи на очакванията и заяви, че разговорите ще продължат. От своя страна, Бойко Чавдаров е информирал висшия мениджмънт на ЧЕЗ за срещата и е изразил пред Михайлова готовността на ръководството за бързи резултати.

На снимките в галерията:

Участниците в срещата във връзка с прекъсванията на електрозахранването в общината.

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2024 Вестник "Троянски глас"