Ценен документ обогати колекцията на троянския музей

Копие на архивен документ, чийто оригинал се съхранява в Ориенталския отдел на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ в София, получи навръх Трети март Музеят на занаятите в Троян. Той е дар от Регионалния исторически музей (РИМ) в Ловеч по случай 60-годишнината от създаването на троянската институция.

Документът съдържа поименен списък на 311 занаятчии в Троян през 1872 г. и носи ценна информация за развитието на града няколко години преди освобождението на османско владичество. Това обясни директорът на РИМ – Ловеч, Капка Кузманова, която връчи документа на своята троянска колега Елеонора Авджиева. „Пазете историята, предавайте я на идните поколения и нека несломимият ви балкански дух бъде винаги с вас“, пожела Капка Кузманова на своите домакини.

А те за 20-та поредна година в деня на националния празник организираха специално събитие, за да представят своите идеи, усилия и резултати; да приобщят местната общност; да дадат и друг поглед към родолюбието; да подхранят националното чувство на своята публика. Събитието, което Музеят на занаятите предложи на гостите си този път, имаше три акцента.

Първият бе изложената сабя, принадлежала на Васил Левски и собственост днес на РИМ – Ловеч. Вторият - изложбата „Лицата на музея и техните постижения”. Третият – юбилейно музейно списание, посветено както и изложбата на 60-годишнината.

Представяйки всеки от акцентите, Елеонора Авджиева обясни, че оръжието на Левски е предадено през 1953 г. от монасите в Троянския манастир на ловешкия музей, а троянският съхранява оригиналния документ на този акт, както и сведения за хората, опазили ценния предмет.

Изложбата разказва за създаването на Музея и развитието му до днес. Тя е реверанс както към предшествениците – основатели, директори, уредници и сътрудници, така и към днешните специалисти, които с професионализъм и вещина не само се грижат за завареното, но продължават да издирват, изследват, презентират и опазват културно-историческото наследство на региона. В експозицията са представени също така и печатните издания на Музея.

В списанието е дадена думата на приятели и колеги да споделят мнения за Музея на занаятите, защото, както отбеляза и Капка Кузманова за 60 години той е утвърдил своето достойнство и разпознаваемост и е спечелил уважението на обществеността и на партньорите си.

На снимките в галерията:

Директорът на РИМ – Ловеч, Капка Кузманова (вляво), връчва на Елеонора Авджиева копието на ценния документ.

Сред многобройните гости на празника в Музея на занаятите бяха кметът на Троян Донка Михайлова, депутатите Вяра Емилова и Искрен Арабаджиев, председателят на Общински съвет – Троян, Петко Пенков, колеги от РИМ – Ловеч.

Сабята на Васил Левски.

Изложбата „Лицата на музея и техните постижения”.

 

 

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2022 Вестник "Троянски глас"