Литературен клуб „Орфей“ гостува във Великотърновския университет

Младите творци от клуб „Орфей“ заедно с ръководителката Лина Борджиева и инициатора на събитието – Христо Костов. Младите творци от клуб „Орфей“ заедно с ръководителката Лина Борджиева и инициатора на събитието – Христо Костов. Снимка: ЛК "Орфей"

Литературен клуб „Орфей” към Народно читалище „Наука – 1870 г.” – Троян, представи своя алманах „Гласът на душата” във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Събитието, което бе по инициатива на Студентския съвет, се проведе в централната университетска библиотека на висшето учебно заведение на 25 март.

В присъствието на студенти, преподаватели и гости Мария Георгиева и Давид Костадинов изнесоха рецитал по произведения от сборника, а Никола Янев изпълни свои авторски творби на китара. И тримата са възпитаници на НУПИ „Проф. Венко Колев” – Троян. Прочетените произведения направиха впечатление на публиката с дълбочината на философските търсения, също и с тематичното си разнообразие – за сложността на човешката природа, парадоксалността на любовта, изкуството като път и спасение, мъдростта.

Лина Борджиева – ръководител на младежката формация  „Орфей”, говори за историята, идейността, името на клуба, както и за артистичните си възпитаници, които са млади хора с разнородни таланти в областта на творческото писане, философията, изобразителното изкуство, музиката. Водещ на литературната изява беше Христо Костов – също завършил националното художествено училище в Троян, а в момента студент по история във ВТУ и член на Студентския съвет. Христо всъщност е и инициаторът на проявата, като председател на Комисията по култура, наука и изкуство към Студенския съвет, за да може словесният кръжок „Орфей” да се представи в университетската библиотека пред студенти и преподаватели, като тази културна изява се оказа и първата за институцията от месеци наред.

Лина СИМЕОНОВА

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2024 Вестник "Троянски глас"