Троянци искат повече концерти и музикални фестивали

Фестивалът за музика и съвременно изкуство Ritual Gatherings идва на 7 май в Орешак със специално събитие с участието на един от най-популярните музикални продуценти в България, родом от Троян – Иван Шопов и изложби на известни местни творци – Иван Мутафов, Румен Георгиев, Мила Воденичарова, Веска Колева и Неда Личева.

Резултатите от проведената анкета в месеците от януари до април с фокус върху културния живот в Троян и предпочитанията на публиката в града показват, че жителите му имат нужда от различни формати събития и развлечения. Почти половината – 41%, отбелязват, че биха искали да има повече музикални фестивали. Също толкова анкетирани са отговорили положително и за музикалните концерти като форма на културен живот, който биха искали да виждат по-често в Троян.

В същото време всеки трети посещава културни събития по-малко от веднъж месечно, а 27% - повече от веднъж месечно. Положителна новина е, че само 5% казват, че не посещават никакви културни събития. Най-често жителите на Троян ходят на театър – 56%, следван от изложби – 45% и кино – 39%. Над една трета отбелязват, че посещават фолклорни фестивали, също толкова ходят на музикални концерти. Най-рядко срещаните форми на изкуство от публиката са балет и събития за електронна музика, което се обяснява от липсата на този вид изкуства в града.

Проучването дава интересна информация и за причините за посещение на културни събития. Мнозинството – 62%, гледат на тях като развлечение, а за 58% те са средство за повишаване на общата им култура. 40% изпитват вътрешна потребност, а малко над една трета – любопитство.

Само след броени дни Фестивалът за музика и съвременно изкуство Ritual Gatherings ще внесе ново музикално звучене в града със специално събитие, в което ще участва един от най-популярните музикални продуценти в България, родом от Троян – Иван Шопов. На 7 май в двора на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) – Орешак, между 12 и 18 ч. ще бъдат представени изложби на някои от най-познатите местни творци - Иван Мутафов и Мила Воденичарова. Всички посетители ще имат възможността напълно безплатно да повишат знанията си или да задоволят любопитството си, като се включат в различни работилници - открит урок по грънчарство в две направления, рисуване върху плочка и точене на колело с Румен Георгиев, дърворезба и работа с длето с Веска Колева и Траян Димитров, открит урок по рисуване върху стъклени свещници с Неда Личева, урок за оцеляване в планината от Иван Мутафов – алпинист и преподавател в училището за планински водачи в Черни Осъм.

Отговаряйки на желанията на публиката, организаторите са подготвили и интересна музикална програма, в която се включва едно от най-познатите лица на град Троян – музикантът Иван Шопов, известен със съчетанието на фолклорна, джаз и електронна музика в продукциите си. Шопов художник, музикант, продуцент, композитор и новатор, добил голяма популярност по света и у нас с колаборациите си с майстора на кавала Теодосий Спасов и фолклорната формация „Авигея“. Иван Шопов участва в над 250 музикални издания, сред които редица солови и колаборативни албуми и създава мост между нашата музикална история и съвременния вкус на днешната публика. Това го превръща в една от водещите фигури на европейската електронна сцена, а в неспирните си международни участия той достига и САЩ, Южна Америка, Русия, Азия, Австралия и Нова Зеландия.

„Троян е един от най-богатите градове в културно отношение. Пази много ценни традиции и играе важна роля в съхраняването на културното ни наследство. Ние искаме да покажем това богатство, но и да го подчертаем чрез съвременното изкуство и музика. Резултатите от проучването, което инициирахме показват добър интерес от страна на публиката, но много малко разнообразие и иновативни подходи в представянето на изкуството. Нашето желание е да внесем свеж поглед и подход в културния живот на града. Събитието ще е специално и различно и ще покаже един нов облик на град Троян“, казват организаторите на Ritual Gatherings.

Събитието и активностите са напълно безплатни и със свободен вход.

Повече информация за събитието търсете във фейсбук и на https://ritualgatherings.com/

Проучването на публиката бе инициирано от културния фестивал Ritual Gatherings и цели да идентифицира желанията, мотивацията, честотата и вида събития, които предпочита местната публика. В него се включиха 100 човека на възраст между 18 и 55+ години, постоянно живеещи и работещи в града. Паралелно бяха изследвани и местното културно и фолклорно наследство, в частност специфичните ритуали и традиции в община Троян, тяхното опазване, развиване и популяризиране чрез интерактивни методи. На база тази информация, организаторите ще изготвят и културен профил на общината, с която тя да бъде подпомогната в стратегическото развитие на местната културна сцена.

Ritual Gatherings ежегоден интердисциплинарен културен фестивал, съпътстван от серия градски събития, който съчетава музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали, кулинарни и практически екологични практики.

Ritual Gatherings 2022 ще бъде уникално 5-дневно преживяване за July Morning, разделено на две части: 2-дневен форум в град Варна с презентации и дискусии, насочени към хора от креативните индустрии, последван от 3-дневен фестивал на плажа, при устието на река Камчия с вечерна музикална програма с лайв банди и популярни имена от световната и локална електронна сцена, изложба съвременно българско изкуство на плажа, дискусии, работилници за духовни практики, спортни активности и занимания за деца. 

Проект  "Ritual Gatherings: Традиционни ритуали и интерактивно съвременно изкуство – механизми за изграждане на общности и постигане на устойчиви културни екосистеми” се изпълнява с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Проектът е част от ОП „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, Резултат 2 „Подобрен достъп до изкуства и култура“. 

Основна цел на проекта е прилагането на холистичен подход за съживяването на малки културни екосистеми, чрез събития и активности, насочени към ключовите участници в тях и с фокус - обмяната на опит и културни прояви с експерти от културния сектор в Исландия и Норвегия. От една страна, проектът цели подобряване достъпа до култура в малките населени места посредством провеждането на серия регионални микросъбития, последвани от национален, интердисциплинарен фестивал. От друга - проектът цели и повишаване капацитета на местните културни оператори и творци, посредством провеждането на семинари, лекции, работилници и ежегоден професионален форум. 

Бенефициент на проекта е сдружение АСОРИ, а партньори в изпълнението му са общините Троян, Кюстендил и Шумен, Музеят на занаятите в Троян, норвежкият артистичен колектив Pikene på Broen и Музеят на живото изкуство/The Living Art Museum – Рейкявик, Исландия.

www.eeagrants.bg/

www.asori.org/bg/home 

https://ritualgatherings.com/ 

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2022 Вестник "Троянски глас"