Предстоящо: Изложба разказва за българското опълчение

Изложба „Моят град, град на герои и опълченци“, посветена на 145 години от създаването на българското опълчение и неговото участие в Освободителната война 1877-1878 г., ще бъде открита на 4 май, сряда, в 17:00 часа. Експозицията е подредена в стъклените витрини пред паметника на генерал Павел Карцов в центъра на Троян. Тя включва 8 табла, които чрез текст и илюстрации показват униформите, въоръжението, символите и наградите на българските опълченци и представят родените в Троян и околните села доброволци.

Идеята за изложбата и безвъзмездното й изпълнение принадлежат на майор д-р Дочо Николов - член на Национално дружество „Традиция“. При подготовката й той е използвал документи и снимки от фонда на Музея на занаятите, от личните архиви на членове на Дружеството и наследници на опълченци, интернет ресурси и рисунки от книгата на Венцислав Чаков – „Униформи, въоръжение и снаряжение на българските доброволци в Руско-турската война 1877-1878 г.“

Таблата са лесен и достъпен начин за военно-патриотично възпитание на подрастващите и средство за запознаване с националната и местната военна история, смята авторът на изложбата, която е адресирана както към учениците от Троян и Априлци, така и към всички жители и гости на двете общини. По тази причина след временното й експониране във витрините в пешеходната зона, тя ще бъде постоянно изложена във Военния клуб в Троян. Предвиждат се също така самостоятелни гостувания в училища и читалища в региона, както и участия в общи изложби съвместно с НД „Традиция“.

Изложбата се осъществява по инициатива и с финансовата подкрепа на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ към Министерството на отбраната, както и със съдействието на партньорите: Военен клуб – Троян, Регионален клон на Национално дружество „Традиция“ Априлци-Троян-Севлиево, Музей на занаятите  – Троян и Община Троян.

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2022 Вестник "Троянски глас"