Предстоящо: Енчо Ганковски представя „50 години творческа дейност“ в галерия „Серякова къща“

На 19 май от 18.00 ч в галерия „Серякова къща” ще се открие изложбата „50 години творческа дейност” на художника Енчо Ганковски.

Енчо Ганковски е роден на 26 май 1946 година. През 1972 г. завършва специалност „керамика” при проф. Георги Коларов във Висшия институт за изобразително изкуство „Николай Павлович”.

След академията се завръща в Троян и започва работа в Музея на занаятите, откъдето тръгва сродяването му с духа и естетиката на народното изкуство. За него то е едно дълго пътуване към корена и духа, към пластичния и декоративен език на творбите.

Във времето от 1978 до 2010 г. Енчо Ганковски е преподавател в Средното художествено училище по приложни изкуства в Троян, учител на поколения троянски художници-керамици.

Многобройни са изложбите, в които той представя своето творчество. Общият им брой е близо 70, като от тях 19 са самостоятелни и 9 събития (изложби, пленери, симпозиуми) с международно участие.

Художникът участва и в 35 прояви с приложен характер – аранжиране на изложби в цялата страна, проектиране на експозиции и декоративно-монументални фасадни и интериорни пана. Те красят представителни и обществени сгради в София, Плевен, Панагюрище, Ловеч, Троян, Луковит, Летница, Голяма Желязна.

През 1989 г. Енчо Ганковски е приет за член на Съюза на българските художници. Той е дългогодишен председател на Дружеството на троянските художници.

ГАЛЕРИЯ "СЕРЯКОВА КЪЩА"

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2022 Вестник "Троянски глас"