Печат на тази страница

Вълшебно място в Троянския Балкан показва половинвековно изящество и красота

27 Юни 2022

Националното изложение в Орешак отбеляза 50-годишнината си с откриване на ретроспективната изложба „Традиция с бъдеще“. Изложба, показваща великолепни образци на народните художествени занаяти, сътворени от изтъкнати майстори от всички етнографски райони на страната ни, и провокирала вицепрезидента на България да възкликне: „Духовната империя България няма граници“.

„Този остров – опора на миналото, традициите и обичаите, заслужава нашето уважение, особено в днешния свят на войни, когато се говори повече за продажба на оръжие, отколкото за мир, на тежки икономически и социални кризи, във време, когато дребни политически сметки опитват да рушат държавността“, каза още Илияна Йотова в приветствието си към домакините и гостите на събитието, състояло се на 25 юни.

Сред официалните лица на празника бяха още заместник-кметът на община Троян Розалина Русенова, областният управител на Ловеч Виктор Стойчев и заместникът му Росен Веселинов, йеромонах Стефан – игумен на Троянската света обител. За юбилея бяха дошли доц. д-р Виолета Василчина – изкуствовед, представители на задругите на майсторите от градовете София, Пловдив и Добрич, наградени творци – участници в досегашните изложби, и техни наследници, майстори от страната, на които предстои да участват в изложби, троянски майстори. Иначе казано – тук се събраха хора, повече от които възприемат Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) – Орешак, като свой дом.

И никак не е случайно, че майсторите занаятчии са нарекли това вълшебно кътче „свой дом“. „Защото тук е мястото за срещи, тук е мястото, в което излагате своите произведения, тук е мястото, което ви помага и да реализирате продукцията си“, отбеляза в словото си зам.-кметът Розалина Русенова, обръщайки се специално към майсторите, без които „това място губи смисъл“.   

А ние имаме невероятни майстори, подчерта в поздрава си областният управител Виктор Стойчев и добави: „Убеден съм, че няма българин, който прекрачвайки прага на залите тук, да не усеща тръпката и сърцето му да не бие лудо, виждайки сътворените произведения на занаятите и изкуствата… Всички тези знания, натрупани във вековете, са помогнали на българския народ да съхрани своето самосъзнание и да постигне напредъка, на който ние в момента се радваме“.  

Признание и благодарност към творците за приноса им в развитието на българската народна култура и на Изложението от основаването му до днес изрази управителят на институцията – Иванка Джабраилова. Тя представи изложбата, състояща се от две части. Едната съдържа предмети, изработени от български майстори, а другата представлява колекция от образци на чуждестранно изкуство и занаяти, дарени от участници, гостували тук със свои експозиции през годините.

Колекция от постери, разказващи историята на Националното изложение, посрещаше посетителите пред входа на залата, в която бе подредена изложбата. В самата юбилейна експозиция организаторите се бяха постарали да включат и образователен елемент, тъй като Изложението е популярен туристически обект, посещаван често от хора, за които това е първа среща с народната култура, обясни управителят на НИХЗИ, като не пропусна да благодари и на кураторите на изложбата - Мила Воденичарова и Емилия Емилева, преподавателки в Националното училище за приложни изкуства в Троян.

Преди да покани гостите да разгледат изложбата и да се насладят на цялото това богатство, създадено от хора със златни ръце, Иванка Джабраилова връчи юбилейни знаци на участници в изложбите и радетели за развитието на Изложението и обяви, че всички майстори от Троянската задруга ще получат почетен знак в чест на юбилея. Защото, както отбеляза преди това и вицепрезидентът Йотова, те предават българските традиции и българската красота с такова изящество, което „винаги нас, българите, ни е правило и ще ни прави по-силни“.

Споделяне

Свързани статии (по етикет)

Галерия