Печат на тази страница

Врабево отбеляза 90 години от рождението на художника Марин Върбанов

03 Авг 2022

На 20 септември 1932 г. се ражда българският световноизвестен художник проф. Марин Върбанов – признат за основател на българската текстилна художествена школа и водеща фигура в художествения текстил в световен мащаб. Учи скулптура в Художествената академия в София и завършва текстил в Централната академия за изящни изкуства в Пекин, Китай.

През 1960 г. се завръща в България и поставя началото на Ателие по художествен текстил в Художествената академия. Преподава и в Париж, където има две самостоятелни изложби. През 1975 г. е поканен да постави началото на специалност „Художествен текстил“ и в академията в Сидни, Австралия. През 1986 г. основава в Академията за изящни изкуства в Ханджоу, Китай, Институт „Върбанов“ за съвременен текстил, който оглавява.

Творческият път на Марин Върбанов преминава през художествени центрове на четири континента – Европа, Австралия, Азия и Америка. Показваните в многобройните изложби в България и по света негови творби – модерни стенни килими, гоблени, пана, скулптури от естествени материали, обогатяват световното изкуство. Произведенията му съчетават богатството на българските национални  традиции  и допринасят за популяризиране на българското приложно изкуство.

През месец юли с подкрепата на Община Троян във Врабево се проведоха редица прояви във връзка с отбелязване на 90 години от рождението на проф. Марин Върбанов, който е с корени от село Врабево. Във  фоайето на читалището бяха поставени пана за живота и творчеството на професора. На тях може да се проследят интересни факти от житейския му път, както и едни от най-впечатляващите му творби.

На 23 юли група от членове на читалището и пенсионерския клуб пътуваха до град Оряхово, където Марин Върбанов е осиновен след ранната смърт на майката, и посетиха културни обекти, свързани с личността и творчеството на художника.

Честването на 90-годишнината от рождението на професора завърши с възпоменателно тържество в читалището. На него бяха припомнени факти от интересния и забележителен живот на твореца и неговото семейство, а участници в групата, посетила Оряхово, разказаха своите впечатления.

Може би не е случайно, че във Врабево има две негови последователки – Мария Петрова и Правда Далекова, които работят с текстил и други естествени материали и създават прекрасни произведения на изкуствата.

Инес ВЪЛНАРОВА

Споделяне

Свързани статии (по етикет)

Галерия