Фестивалът на сливата надникна в старите ракли и отправи взор в бъдещето

С акцент „От раклите на баба“ пъстрото шествие на 29-тия Български фестивал на сливата – Троян 2022, събра в хладната привечер на 23 септември десетки жители и гости на града. Сред тях бяха вицепрезидентът на България Илияна Йотова, областният управител на Ловеч Светослав Славчев и заместникът му Росен Веселинов, председателят на Общински съвет – Троян, Петко Пенков, ръководството на общинската администрация, кандидати за народни представители.

Акцентът на празничното дефиле беше допаднал особено много на вицепрезидента, според която народните носии, запазени и предавани от поколение на поколение, са поредното свидетелство, че връщането към миналото е един от живителните сокове, с които оцеляваме и в най-тежките кризи. Но това, което прави чест на троянци и на ръководството на общината, по думите на Йотова, е, че всеки празник тук е обърнат и към бъдещето, така че той е еднакво атрактивен и за възрастните, и за тези, които идват след тях: „Винаги се намира нещо модерно, нещо иновативно“.

А всяка година септември – най-хубавият, най-златният, най-богатият месец - превръща община Троян в перла за България, защото: „Аз не познавам друг такъв фестивал, който, освен че има много високо европейско признание (Българският фестивал на сливата е носител на престижната марка за качество на ЕК „Европейски фестивал“ за 2015/2016 – бел. ред.), е фестивал за всичко!“, каза пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова преди да се включи в шествието.  

То, както винаги, премина по главната градска улица начело със символа на празника – троянската слива, и водено от Представителния общински младежки духов оркестър с мажоретки. Преди централния площад шествието имаше кратки спирки - за наздравица с екипа на читалище „Наука-1870 г.“ – Троян, и за традиционното хоро при Марковския мост. На площад „Възраждане“ Пътуващият троянец от танцовия спектакъл на читалището „Картини от България“ - актьорът Тодор Бенчев, предаде фестивалния символ на кмета Донка Михайлова, която обяви официалното начало на празника.

„Троянци обичаме този фестивал, защото той е нашата връзка с корените ни, с традициите ни, които правят балканджията един горд, успяващ и предприемчив човек“, каза в приветствието си градоначалникът и припомни, че същия ден е финалът на надпреварата, в която Троян редом с Виена и Залцбург се състезава за първите бионагради на ЕС в категорията за „Най-добър органичен град“. А само броени дни по-рано сънародниците ни припознаха Троян като българското селище – пазител на традициите.

„Но нашият фестивал е и бъдеще, защото знаем, че можем да продължим напред само здраво стъпили на традициите си, мислейки модерно, с поглед в бъдещето“, продължи Михайлова и пожела „да отворим сърцата си през следващите три дни и да ги изпълним с радост и с надежда, които заслужаваме“.

Пожеланието й изглежда се сбъдна, защото на следващия ден времето се оказа благосклонно, слънцето дружелюбно се усмихна, доброволците от Национално дружество „Традиция“ представиха възстановката „Троянецът – войник и сливопроизводител“, а тазгодишният Главен майстор на ракията – директорът на Държавното горско стопанство в Троян, Милко Станчев, с лекота запали казана.

Инж. Станчев заслужи тази чест със създадените от него и екипа му през последните години чудесни кътчета за отдих в близост до природата на няколко места в общината. Най-известното от тях – лесопарк „Турлата“, вече е любимо място на деца и възрастни. 

Сред гостите на Троян през втория фестивален ден бе делегация от побратимения германски град Елванген, водена от кмета Михаел Дамбахер, който от името на своите съграждани честити празника на троянци.

Успоредно с ключовите акценти в програмата и редуващите се изпълнители на сцената, не стихваше оживлението на Улицата на занаятите, бирариите се пълнеха, опашките пред шатрите на читалищата от Бели Осъм и Гумощник, където черпеха със сладко от сливи, качамак и сватбарско жито, не намаляваха.

Задължителният за празника конкурс за най-добра домашна сливова ракия, както и обичайната кулинарна изложба, също се състояха. С най-пивка ракия (4-годишна) този път се прослави пловдивчанинът Иванел Илев. След него, с двегодишен еликсир, се нареди Стойчо Димитров от Сливен, който дари наградата си на читалище „Наука-1870 г.“. Трето място зае произведената миналата година ракия на Иван Янев от Врабево. Наградите на призьорите връчи заместник-кметът на община Троян Розалина Русенова.

Проведе се и фото/видео конкурс за снимка/клип на дефилето. Победителка в него е 20-годишната троянка Ирена Йорданова. Тя получи ваучер на стойност 50 лв., осигурен от спонсора на фестивала - фирма  VEZBA. (Видеото можете да видите на следния линк: 20220924_0329591_1.mp4).

Троянка спечели и голямата награда от фестивалната томбола. Ваучерът за две нощувки за двама с осигурени закуски и вечери, предоставен от хотел „Дива“ в Чифлик отиде при Бетина Минкова.

Томболата бе изтеглена в последния ден на 29-ия Български фестивал на сливата – Троян 2022, който завърши с концерт на „Майсторите на танца“ от Перник и пожелание „до нови срещи“ догодина на 30-ото издание на колоритния празник.

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2022 Вестник "Троянски глас"