Предстоящо: Чешки студенти гостуват в Троян с изложба керамика

Изложба с керамични предмети, наречена „Разказът“, ще бъде открита на 13 октомври в 18 часа в галерия „Серякова къща“ в Троян. Проектът представя избрани творби на студенти от Ателието по керамика и порцелан на Висшето училище за приложно изкуство в Прага.

Очаква се за откриването на изложбата в Троян да пристигнат чешкият посланик в България и директорът на Чешкия център. Присъстващите на вернисажа ще могат да опитат най-новите напитки на „Винпром Троян“.

Експонатите, участващи в експозицията, са създадени по проектна задача през летния семестър на 2021/2022 академична година, в рамките на която на студентите е възложено да си изберат конкретен артефакт от фонда на Музея на приложното изкуство в Бърно, да идентифицират неговата история и да го отразят в своя собствена работа.

Чешките студенти са от класа на известния майстор на керамика и порцелан Милан Пекарж. Те ще пристигнат в Троян, за да представят лично проекта си, но също така ще гостуват на Националното училище за приложни изкуства (НУПИ) "Професор Венко Колев" – Троян, за да обменят опит, вдъхновения и различни похвати с младите керамици от троянската школа.  

Събитието се организира от Чешкия център в София съвместно с Посолството на Чешката република в София, Община Троян, галерия „Серякова къща“ и НУПИ "Проф. Венко Колев" в рамките на културната програма на Чешкото председателство на Съвета на ЕС*.

В течение на целия семестър студентите от Висшето училище за приложно изкуство в Прага са се занимавали с историята на технологии, артефакти и конкретни автори. Същевременно връзката между всички работи е търсенето на ролята, която съответната история играе в процеса на реализация на творбата и възможностите за споделяне на наративи чрез предметите. Дали самите предмети са надарени със способността да „говорят“, или са по-скоро повърхностен екран, върху който се проектират интерпретативните рамки на съответната епоха?

Представените работи концептуално създават субективен разрез на историята на европейската керамична продукция. В изложбата се откриват творби, които са отглас на средновековни артефакти, традиционни начини за създаване на народна керамика и на първите порцеланови манифактури, както и на технологични феномени и съвременни автори.

Висшето училище за приложно изкуство (Vysoká škola uměleckoprůmyslová) в Прага (UMPRUM) e малко художествено училище, предлагащо качествено образование в областта на визуалните изкуства, архитектурата и дизайна. През изтеклите години успява да устои на натиска за инструментализация и икономизация на знанието. Целта на училището е не само подготовката на млади хора за художествена професия, но и възпитаването на независим изследователски и експериментаторски дух.    

*В периода на Чешкото председателство на Съвета на ЕС (#CZPRES) Чешкият център в София, като част от мрежата Чешки центрове, съвместно с Посолството на Чешката република в София е подготвил широка гама от дейности и събития, които да представят Чехия като модерна и динамично развиваща се страна. Основната част от програмата е насочена към общото бъдеще на Европа и се основава на три тематични направления: иновации, устойчивост и креативност.

Чешката република избра за мото на второто си председателство заглавието на речта, произнесена от президента Вацлав Хавел при връчването на наградата „Карл Велики“ през 1996 година: "Европа като задача".

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2023 Вестник "Троянски глас"