ОУ „Иван Хаджийски“ отбеляза патронния си празник

Пред паметника на патрона в двора на ОУ "Иван Хаджийски" - Троян. Пред паметника на патрона в двора на ОУ "Иван Хаджийски" - Троян. Снимка: ОУ "Иван Хаджийски"

Днес, 13 октомври, се навършват 115 години от рождението на видния социолог Иван Хаджийски. По този повод в троянското училище, носещо неговото име, бе открит сензорен кабинет за работа с деца със специални образователни потребности.

Официални гости на събитието бяха областният управител на област Ловеч инж. Светослав Славчев, заместник – кметът на Община Троян Ангел Ангелов, Минко Христов, старши експерт по организация на средното образование в Регионално управление на образованието – Ловеч, Вяра Дочева – началник- отдел „Образование, култура спорт и демографска политика“

Откриването на кабинета започна с отслужването на тържествен водосвет.

Директорът на училището Ралица Бенчева обясни какво е предназначението на съоръженията в сензорната зала: светещ плот, който помага при изучаването на различни техники в изкуството и занаятите, фиброоптичен водопад, допринасящ за процеса на релаксация и визуална стимулация, водната стена,  спомагаща за пълноценно разтоварване и отпускане. 

С тези елементи в кабинета осигуряваме сензорната терапия за децата.Чрез нея се предизвикват сетивата и се помага за концентрацията,  развива се физическото и психическото състояние, подобрява се настроението, езиково-говорното развитие, фините моторни умения. Децата имат възможност да релаксират в специфично подбраната среда. Днес откриваме този нов, модерен кабинет, а вчера -  Ретроспективна изложба с артефакти от училищния живот, най - старият от които е летописна книга от 1896 г. Да се грижим за корените и да летим с криле в бъдещето, това нашето мото“, каза директорът Ралица Бенчева.

Ретроспективната изложба „Жълтото училище“ ще остане експонирана, за да може да бъде посещавана от гражданите и гостите на Троян. В нея те могат да разгледат методични пособия, мебели, награди, документи от училищния живот, най-старите от които са датирани от края на 19-ти век.“

Патронният празник на ОУ „Иван Хаджийски“ – Троян, завърши с поднасянето на цветя и венци пред паметника в училищния и двор и на централен площад „Възраждане“.

Източник: ОУ "Иван Хаджийски"

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2024 Вестник "Троянски глас"