Бивш ученик на НУПИ – Троян с международната награда „Донатело“

Бившият възпитаник на НУПИ „Проф. Венко Колев“ в Троян - Иван Кънчев, е удостоен с международната награда „Донатело“ (Флоренция, Италия). Това е една от най-престижните награди за изкуство, присъждана на творци, откроили се със своите артистични и стилистични търсения – символ на значима артистична дейност.

Иван Кънчев е роден на 17 септември 1973 г. в Русе. Завършва НУПИ (ССХУПИ) – Троян, а след това се дипломира в Националната художествена академия в София със специалност „Керамика“. През 2006 г. завършва психология в Русенския университет.

Днес Иван Кънчев работи предимно с керамика, представя свои творби по целия свят, носител е на десетки престижни национални и международни отличия.

Ето какво споделя пред БНР след съобщението, че е удостоен с тази изключителна награда:

„Това е кураторска награда, явно хората са ме наблюдавали. Тя е за творчество. Ще вляза в престижно издание за съвременни майстори. Тази година ми дадоха Голямата награда на СБХ в Кюстендил. От 15 години живея там. Беше ми дадена за керамика, което е рядкост. Завърших "Керамика" в Художествената гимназия в Троян. В Художествената академия първо кандидатствах "Графика".

Моите неща не може да се определят скулптура ли са, керамика ли. Имам покана от музей на керамиката в Испания. Оценката е тясно специализирана в света на керамиката. Международната награда Gold List ми е за съвременно изкуство - имам и живопис, и скулптура. В съвременното изкуство няма граници, няма деление.

Изведнъж някакси се отпушиха нещата. Явно влизам в международен контекст. В Ню Йорк получих награда за правата на човека. От 95-6 започнах да развивам моя идея - керамика за зрящи и незрящи. Тогава идеята ми беше в тъмнината. Ходих в училища за незрящи и правих изследвания за осезание. Бях учител и с психология, и с рисуване. Развих платформа - формоизграждане, детайли, аранжиране. Това е възприемане на света и за незрящи, и за зрящи.

Държа на чистите неща - участваш с това, което си. Винаги има възможности, но се изисква много работа и постоянство. Има много публикации за мен в художествени списания в топ 10. Няма връзки, няма контакти - явно нещо съм пипнал. На 12 януари ще открия изложба в Министерството на културата за 50-та ми годишнина. В нея ще има включени и стари мои неща. Не описвам нещата си, просто ги вижте.

Имаше проекти, които стъпваха на книгите ми с изследвания, подготвям сборна книга, там се разглежда психологията на незрящите. Радвам се, че все още е актуално, това са над 20 години, говори добре за самите неща, заявка е, че и по-нататък ще живеят."

Международната награда „Донатело“ ще бъде връчена на 21 януари 2023 г. в двореца Боргезе във Флоренция в присъствието на колекционери, журналисти, политици и любители на изкуството.

Снимки: Фейсбук/Иван Кънчев

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2023 Вестник "Троянски глас"