Предстоящо: Карнавално празненство "Сирни заговезни“ в Троян

На 26 февруари за 18-ти пореден път читалище „Наука – 1870 г.“ и Община Троян организират общоградско карнавално празненство „Сирни заговезни“. Празникът има за цел да съхрани автентичните местни традиции и да събере заедно жителите и гостите на града.

В 15:30 часа участниците в карнавалното шествие са поканени в кабинета на кмета на общината на кметска баница и чаша вино и след взаимно искане нa прошка, с хора и закачки ще се отправят към поляната пред бл. „Капинчо“.

Около 16:30 часа ритуално ще бъде запален огънят от кмета на Троян Донка Михайлова и д-р Виолета Койновска – председател на читалището. Йеромонах Стефан от Троянската Света обител ще запознае присъстващите със смисъла на празника.

Събитието ще продължи с възстановка на обичаите „Искане на прошка“, „Амкане“ и специфичното за района въртене на уруглювици и прескачане на огън, както и състезание по дърпане на въже.

За доброто настроение на гостите е подсигурена богата фолклорна програма с участието на народната певица Боряна Карпузова с оркестър „Щуро маке“.

Празничен курбан ще приготви Иван Макариев, собственик на фирма „Дим такси“ ЕООД, а вкусни изделия ще предложат Институтът по планинско животновъдство и земеделие и „Хлебопроизводство и сладкарство“ ЕООД.

„Заповядайте, за да отпразнуваме заедно този български празник!“, канят организаторите.

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2023 Вестник "Троянски глас"