Предстоящо: Фотографска изложба и улично ателие по фотография в Троян

На 22 юни от 18.00 в троянската галерия „Серякова къща” се открива фотографската изложба „Далече от Африка”, в която ще видим лица и пейзажи от Африка, заснети от двама известни артисти – професионалния фотограф Атанас Кънев и театралната режисьорка Елена Панайотова.

Изложбата представя програмата „Артисти за деца“, продуцирана от фондация "ДЕН ГРИ" и ръководена от Елена Панайотова в Кения (2011- 2017) и България (2002- 2017). В този проект са били въвлечени 5000 деца и младежи в риск и 300 артисти от Африка и Европа, обучени от български екип в практиките на приложен театър. През 2016 г. програмата е сред осемте проекта от общо 1800 от цял свят, подкрепени от ЮНЕСКО за допринасяне за културно разнообразие в света. През 2022 г. друга българска режисьорка Зорница София се вдъхновява от тази изключителна мисия и създава нашумелия български филм „Майка”.

Елена Панайотова е театрален режисьор, продуцент и педагог, изиграла ключова роля в появата на нови тенденции в театралната практика в страната. Повече от 25 години работи като режисьор на драматични, куклени и оперни спектакли в България и чужбина. Дългогодишен преподавател в Академията за изкуства в Утрехт, Холандия, както и в Нов български университет. Нейни спектакли са получавали престижни награди и номинации и са представяни на различни европейски фестивали. Носител е на наградата “Пловдив” за 2019 г. за спектакъла „Принцът на морето и принцът на земята” в Държавен куклен театър - Пловдив, номинирана е от Столична община за изключителни постижения в сферата на изкуството за режисурата на спектакъла „Шахнаме: Сказание за Зал“ в театър „Азарян“ – София, и други. Поставяла е също в Драматичен театър – Пловдив, и в Държавна опера – Пловдив.

Атанас Кънев е фотограф на свободна практика с над тридесетгодишен професионален опит. 25 години снима репортажна фотография за вестниците „24 часа“ и „Марица“ в Пловдив. Носител е на много награди, включително на награда „Пловдив“, награда на Пощенска банка, награда на „Канон“ и други. Участвал е в редици изложби в страната и чужбина, водещ е на творчески ателиета по фотография. Атанас Кънев е емблематичен автор на Пловдив. Част е от международната програма “Артисти за деца”.

Фототворбите в изложбата отразяват процеса на въвличане на африкански артисти и деца в риск в творчески обучения и създаване на театрални фестивали върху местни легенди и приказки на брега на езерото Виктория в Кения. Включени са и документални кадри от Кения и Занзибар. Изложбата повдига въпроси за ролята на документалната фотография като популяризира уникален български модел за прилагане на сценични изкуства за социална промяна.

В навечерието на 24 май двамата автори получиха награда „Пловдив” за фотография за изложбата "Далеч от Африка".

В галерията по време на откриването ще се проведе среща-разговор с двамата автори, а на следващия ден (23 юни) те ще предложат улично ателие по фотография, което ще стартира в 10.30 часа от „Серяковата къща”.

Изложбата „Далеч от Африка” ще продължи до 21 юли 2023 г., а проектът е финансиран от НФ „Култура“ по програма „Социално ангажирани изкуства“.

УЛИЧНО АТЕЛИЕ ПО ФОТОГРАФИЯ

Фотоателието по „Улична фотография“ ще предложи нов поглед към града и неговите хора. Необходимо е да носите фотоапарат или мобилен телефон. В рамките на два часа участниците ще придобият умения за вглеждане и откриване на детайли в ежедневния уличен свят, ще придобият базови умения за композиция, наблюдение на светлината, правене на портрети и улавяне на детайли. С менторството на професионалния фотограф Атанас Кънев участниците ще обсъдят какво ги привлича за снимане и какви кадри публикуват в социалните мрежи, каква история може да изрази една фотография.    

Вход свободен.

Ателието е подходящо за деца, младежи, професионалисти и широка публика.

Източник: Галерия „Серякова къща“ - Троян

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2023 Вестник "Троянски глас"