„Завръщането“ на Мариана и Неда Личеви в Национално изложение – Орешак

Управителят на Национално изложение - Орешак, Иванка Джабраилова, представя великолепната изложба на Мариана и Неда Личеви. Управителят на Национално изложение - Орешак, Иванка Джабраилова, представя великолепната изложба на Мариана и Неда Личеви. Снимка: НИХЗИ - Орешак

Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) – Орешак, е пазител на националния дух и традицията - мястото, където благодарение на наследниците и последователите на някогашните майстори, традицията е не само съхранена, но търси нови и модерни пътища за развитие и изява.

На 23 юни в НИХЗИ – Орешак, се откри авторска изложба „Завръщането” на Мариана и Неда Личеви - потомствени керамици. Цонко Тодоров - бащата на Мариана, е майстор грънчар, точил стомни и бърдуци, чиято направа изисква изключителни умения.

Мариана получава образованието си в СХУПИ - Троян и Художествената академия в София в ателието на проф. Венко Колев, специалност „Керамика“. Мариана Личева работи в областта на художествената керамика. Нейните творчески търсения са многообразни, произведенията й са плод на умение и въображение. Участва в общи художествени изложби в страната и чужбина.

Дъщеря й Неда - възпитаник на СХУПИ – Троян, и НХА – София, се „завръща” в изложбената зала. Освен с керамика се занимава и с рисуване върху стъкло. На изложбата посетителите се докосват до магията на изкуството им - утвърдена приемственост, съхранена традиция и бъдеще. 

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2023 Вестник "Троянски глас"