ВГ „Планински звуци” се представи впечатляващо на Националния Петропавловски събор на народното творчество

ВГ "Планински звуци" с новия ръководител маестро Илиян Тодоров и корепетитора Юлия Тодорова. ВГ "Планински звуци" с новия ръководител маестро Илиян Тодоров и корепетитора Юлия Тодорова. Снимка: НЧ "Изгрев-1926 г."

Вокална група „Планински звуци” при Народно читалище „Изгрев-1926 г.“ - Бели Осъм, взе участие на провелия се на 24 и 25 юни за седемнадесети път Национален Петропавловски събор на народното творчество.

Съборът се провежда на каменна сцена в околностите на манастира „Св. Св. Петър и Павел” над гр. Лясковец, отстоящ на 10 км от Велико Търново. Обширните сенчести поляни и перфектната организация на домакините създадоха прекрасни  условия за изява на над 150 читалищни самодейни състава от цялата страна  в областта на фолклорното песенно и танцово изкуство.

Самодейците от читалището в Бели Осъм отскоро работят с нов ръководител – маестро Илиян Тодоров, и корепетитор Юлия Тодорова. Под тяхно ръководство и преодолявайки различни трудности, те успяха да се подготвят и да се представят впечатляващо пред комисия от професионалисти, сред които се открояваха имената на акад. Крум Георгиев, проф. д-р Елена Кутева и проф. Даниела Дженева.

Групата изпълни две песни в различно темпо – „Кальо, Калино девойко” и „Ой Дене ле”, за които получи много аплодисменти и позитивни коментари. Присъдени бяха и диплом и плакет с логото на събора.

ВГ „Планински звуци” ще продължи и занапред, макар и с променен състав, а може би и в друга категория, да работи и да надгражда певческите умения и песенния репертоар.

Благодарим на ръководителите на групата. Благодарим и на Община Троян, които ни предоставиха транспорта и са винаги отворени за подкрепа на подобни изяви.

Донка БАНКОВСКА, секретар на НЧ „Изгрев-1926 г.“ - Бели Осъм

Споделяне

Свързани статии (по етикет)

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2024 Вестник "Троянски глас"