„В малкия голям свят на прилепите“ и експедицията на Антония Хубанчева в Природонаучния музей

Организацията за съвременно алтернативно изкуство и култура "36 маймуни" и изследователят-прилеполог Антония Хубанчева представиха интерактивната инсталация "В малкия голям свят на прилепите" в залите на Природонаучния музей в Черни Осъм. Образователното събитие, състояло се на 10 и 11 октомври, показа магичния свят на прилепите и тяхната ключова роля за екологичното равновесие и живота на нашата планета.

Участници в инсталацията бяха ученици от 4-ти и 7-ми клас от училища в община Троян. В прекараните няколко часа в музея те научиха за важността на летящите бозайници в наши дни. Антония Хубанчева сподели своята страст и знание за прилепите, вдъхновяващи разкази и нови открития в областта на сензорната екология, как всъщност се провежда научно изследване и по какъв начин различните науки си помагат.

Учениците бяха предизвикани да се превъплътят в прилепи, да изживеят техния свят през техните сетива, да опитат какво е да ловят плячка и да разберат колко храна им е необходима за дневното им преживяване. Това иновативно образователно събитие обогати знанието на учениците за значението на нашите малки летящи приятели и тяхната връзка с екологичния баланс.

Творческият екип зад инсталацията включва д-р Антония Хубанчева, Гергана Димитрова, Елена Шопова, Иво Стаменов-ОттО, Боряна Пандова, Никола Налбантов, Павел Терзийски и Веселин Веселинов-Еко. Те създадоха магична среда, която спомогна за предаването на знания и преживяването на учениците.

Инсталацията "В малкия голям свят на прилепите" подчерта важността на прилепите за нашата планета и същевременно разгледа факторите, които ги застрашават. В свят, в който те са обект на суеверия и страхове, този проект им помогна да бъдат разбрани и ценени.

Инсталацията се представи в партньорство с Природонаучен музей - Черни Осъм. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура”, програма „Едногодишен грант ‘22“ и „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“ в партньорство с Националния природонаучен музей при БАН и Интеркултура Консулт.

Източник: ПНМ-Черни Осъм

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2024 Вестник "Троянски глас"