Космически уикенд в Природонаучния музей в Черни Осъм

В Природонаучния музей се проведе за поредна година събитието Космически уикенд. Двата дни (21 и 22 октомври), посветени на космоса, проследиха историята на вселената и обърнаха поглед към космическото бъдеще.

Доц. д-р Тодор Велчев разкри какво се крие зад съзвездието Орион и представи нови начини за наблюдение на астрономични обекти. Гл. ас. д-р Орлин Станчев сподели свои изследвания в областта на галактиките и събуди интересни въпроси относно техните характеристики и еволюция. Техн. сътр. Пенчо Маркишки представи изчисления и наблюдения за движението на Луната и предсказа най-вълнуващите астрономически събития през следващата година.

Посетителите имаха възможността да проведат астрономски наблюдения, използвайки оптични системи – телескопи, и да се запознаят с небесни обекти като Слънце, Луна, Сатурн, Юпитер и други. За по-истинско астронавтско преживяване, всички присъстващи опитаха космическата – лиофилизирана храна, предоставена от Института по криобиология.

Природонаучният музей стана център на космически интереси, в който посетителите се потопиха в невероятната история на вселената и имаха възможността да наблюдават звездното небе.

Събитието беше организирано съвместно с катедра „Астрономия“ при Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и работилница за знания "Две джуджета" и с финансовата подкрепа на Община Троян.

Йорданка ЯКИМОВА

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2024 Вестник "Троянски глас"