Художникът Добромир Нешев гостува в троянската галерия "Серякова къща"

На 15 февруари 2024 г., четвъртък, от 17:30 часа в галерия „Серякова къща” в Троян се открива изложба живопис на младия художник Добромир Нешев.

Добромир Нешев е роден през 1989 година в Троян. След като през 2008 г. завършва езикова гимназия "Екзарх Йосиф I" в Ловеч с профил "Немски език", заминава за град Вупертал, Германия, където продължава образованието си и защитава бакалавърска и магистърска степен съответно по специалностите "Англистика" и "Изобразително изкуство".

През 2019 г. се завръща в родината, за да се занимава с живопис професионално. Член е на Дружеството на троянските художници (ДТХ). Организира първата си самостоятелна изложба в Троян през 2020 г., втората - през 2022 г. в Севлиево. Участва в изложбите на ДТХ редовно, както и в националните изложби на галерия "Асен и Илия Пейкови", Севлиево.

Още от малък Добромир Нешев се интересува от изкуство и се занимава първоначално с рисунка, а по време на гимназиалното си образование развива по-сериозен интерес към класическото изкуство и специално към живописта. Още тогава открива в нея безграничен потенциал и красота, което го мотивира и затвърждава решението му да посвети времето си на изкуството.

Той казва, че за него е чест да представи третата си самостоятелна изложба в галерия "Серякова къща", където посетителите ще видят картини на различни теми от последните две години. Богато е и жанровото разнообразие – експозицията съдържа пейзажи, натюрморти, фигурални композиции, портрети, отразяващи както естетическите възгледи на автора, така и личните му художествени вкусове и симпатии, представени в светлината на дългогодишно развитие, но и контрастиращи един на друг във времето.

За Добромир Нешев творческата реалност е вдъхновена от многовековната традиция на живописта и нейното развитие. Основни водачи за него са духът на старите майстори и техните уроци. От тях научава голямото значение на търпението и техническото познание, които старателно усвоява като главни инструменти в художествения си арсенал. Според него те са безгранично необходими за осъществяване целите на изкуството - представянето по разбираем начин на човешките познания и чувства, възникнали в резултат на наблюдение, било то външно или вътрешно.

Изложбата ще продължи до 3 март.

Източник: Галерия „Серякова къща“ - Троян

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2024 Вестник "Троянски глас"