Проф. Вера Бонева представя книга за Левски в Троян

Проф. Вера Бонева Проф. Вера Бонева Снимка: РИМ-Разград

На 29 февруари, четвъртък, от 17:30 часа в залата на Туристическия информационен център в Троян ще се състои представяне на книгата на проф. Вера Бонева* „Васил Левски: Да възкръсне България с пълна свобода”.

Авторката е извела заглавието от писмото на Левски до Данаил Христов Попов от 5 февруари 1871 г. – думи, синтезиращи идейните му възгледи за очакваните резултати от подготвяната национална революция.

Проф. Бонева развива в книгата си интересен разказ за различните теми – за БРЦК в Българско, за Васил Левски и Стара Загора, като един от градовете с много голямо значение за формирането на Апостола, за в. “Дума на българските емигранти”, за Левски в творчеството на Михаил Арнаудов, за паметника на Апостола във Велико Търново, за символното и фактическо пребиваване на Апостола в музеите, за документалното наследство на Левски в интернет пространството, превърнало се вече от алтернативно в основно поле за обмен на информация. През всички тези теми тя води читателя с езика на един умел разказвач, но преди всичко с опита на изследователя да анализира наличната документална база и ясно да обосновава тезите си.

Две теми са особена „слабост“ на проф. Бонева, коментирани, дискутирани на много научни форуми и срещи – музейните разкази за Васил Левски в интернет пространството. Във връзка с личността на Апостола и неговото документално наследство в различни сайтове и социални мрежи, тя представя големите дисбаланси между документалните, историческите, публицистичните, художествените текстове и заявява необходимостта в много по-голяма степен да се представя истинският образ на Левски, създаден от нашите професионални историци.

Изданието е посветено на 150-годишнината от гибелта на Васил Левски, комуто дължим не само почит за родолюбивата му дейност, но и упорито следване на нравствените норми, които ни е завещал.

Вход свободен!

*Вера Бонева е професор по История на България, доктор на науките по История на Българското възраждане и по Музеология, щатен преподавател в  Университета по библиотекознание и информационни технологии. Автор е на 19 книги и на повече от 200 статии и студии в областите на научните си интереси. Ангажирана е в инициативи за опазване на културното наследство на България и Европа и с академични събития, насочени към обогатяване на знанието за националното ни развитие през 19. и 20. век.

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2024 Вестник "Троянски глас"