Троянци обраха наградите за Ловешка област от национален ученически конкурс

Трима троянски десетокласници – Християна Христова от СУ „Васил Левски“, Иван Петров и Калоян Кирилов от Професионалната гимназия по механоелектротехника „Академик Ангел Балевски“ – спечелиха и трите призови места във втора възрастова група на националния ученически конкурс „Наследник съм на …“ за област Ловеч.

В първа възрастова група победител стана Цветин Иванов ученик от 6 клас на СУ „Алеко Константинов“ – Луковит.

На награждаването, състояло се на 11 март в сградата на областната администрация, присъстваха областният управител Виктор Стойчев, началникът на Регионалното управление на образованието в Ловеч д-р Иваничка Буровска, началникът на Военно окръжие II степен – Ловеч, подп. Красимир Костов, председателят на Съюза на ветераните от войните в България – Ловеч, Георги Тотев.

В залата освен победителите в конкурса бяха и техните преподаватели, учителите, които са вдъхновили и подкрепили създаването на проектите им. Всички те бяха приветствани от областния управител и д-р Буровска.

„Колко много гордост, скъпи ученици, има и в надслова на нашия конкурс „Наследник съм на…“, който е част от националните чествания на 110 години от Балканските войни. Днес е денят за награди, но е и ден на нашето възхищение от вашия труд, независимо от класирането! Благодаря за вдъхновението, с което изследвахте, проучвахте и написахте вашите есета и исторически разкази за героите от Балканските войни! Благодаря на вашите учители! Искам накрая да завърша с цитат от есето на Християна Христова: „… Да бъда наследник на такъв герой е истинска чест и отговорност за мен. Наследство, което ме прави горда и носи изключителна значимост за мене и моята родова принадлежност. Поклон пред героите! Затварям албума. Но не и сърцето си. Не и паметта си!....“, заяви в обръщението си към всички подп. Костов.

Припомняме, че националният ученически конкурс „Наследник съм на …“ е организиран от Министерството на отбраната и Централното военно окръжие съвместно с Министерството на образованието и науката, регионалните управления на образованието и Съюза на ветераните от войните в България във връзка с отбелязването на 110 години от Балканските войни.

В регламента на конкурса, който приключи на 31 януари, бе предвидено участие да вземат ученици от всички български училища, разделени в две възрастови групи. Основната цел бе да се провокира интересът на учениците към славното българско военно минало и да се насочи вниманието им към съхраняване на родовата историческа памет чрез изследователска дейност, свързана с участието на техни предци в Балканските войни. По този начин конкурсът да допринесе за изграждане на високо патриотично съзнание, като основа за военно-патриотичното възпитание на подрастващото поколение с чувство на уважение към загиналите и участвалите във войните.

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2024 Вестник "Троянски глас"