Картините на Цвятко Дочев – още една причина да обичаме България

С книга и юбилейна изложба, сред много приятели доайенът на троянските художници отпразнува 80-ия си рожден ден.

Отесняха на 9 март залите в галерия „Серякова къща“ в Троян, защото малцина от всички, докоснали се някога до изкуството на Цвятко Дочев, бяха устояли на поканата „да се разходят“ с него „През сезоните до мъдростта на зимата“. Така доайенът на троянските художници беше нарекъл юбилейната си изложба живопис, посветена на 80-ата му годишнина, за която календарът напомни няколко дни по-рано, на 5-ти.

Над 60 от тези 80 години са посветени на творчеството. За това пък напомни Дочка Иванова – учителка от Плевен, собственичка на къща в Терзийско и представител на групата на интелектуалците в селото. От името на този приятелски кръг тя изказа голямата си почит и уважение към Цвятко Дочев като човек, творец, баща и приятел: „Ние сме му благодарни, защото благодарение на него Терзийско стана културен център“.

Поздравителни адреси и подаръци на рожденика поднесоха още Елеонора Авджиева - директор на Музея на занаятите, предоставил за настоящата изложба картини на Цвятко, съхранявани във фонд „Изобразително изкуство“; както и председателите на Дружеството на троянските художници и на Задругата на майсторите – Цветан Донковски и Надежда Христова.

Освен колеги изложбата събра и няколко бивши градоначалници – на столицата, на Ловеч, на Троян (Минко Герджиков, Минчо Казанджиев, Минко Акимов) – нещо, което не се случва често, отбеляза галеристката Мариела Шошкова и покани за приветствие настоящия кмет на Троян.

„Този юбилей силно ме затрудни. По какъв друг начин, след като предложих Цвятко за почетен гражданин по повод на 70-годишния му юбилей, мога да изразя уважението на троянци към него? Цвятко е получавал всички награди и отличия, които Троян с удоволствие му е давал“, призна Донка Михайлова и продължи с акцент върху разпознаваемия му стил и талант като художник, чийто картини красят кабинети на политици, офиси на бизнесмени, колекции на ценители у нас и в чужбина, домовете на троянци.

„Много от нас знаят кой е приятелят и добрият човек Цвятко Дочев и мисля, че точно тази доброта, която той носи, слага отпечатъка на картините му. Защото картините на Цвятко са красиви, но те излъчват и една особена мекота, настроение, емоция, малко носталгия – всичко това, което носи в себе си добрият човек“, каза още градоначалникът на Троян и завърши с пожеланието: „Продължавай да твориш! Мисля, че ние, троянци, а и всички българи, имаме нужда от тази красота, от това спокойствие, от тази българщина, които ни носят твоите картини!“.

За спасителната красота, доброта и българщина, излъчвани от изкуството на Цвятко Дочев, говори и доц. Катя Михайлова, която, като редактор на книгата „През сезоните – до мъдростта на зимата“, представи изданието, чийто съставител е Цвета – най-малката от петте дъщери на Цвятко.

„Последната ми любима книга - разказ в картини и думи за художника Цвятко Дочев от неговата най-малка Цвета. Жива любов и хубост българска! Ако очите ви търсят красотата, която спасява света, на страниците има от нея. Ако сърцето ви търси България, в книгата ще я намерите. Има там "Среща с Левски" - най-живите портрети на Апостола са на Цвятко. Омаята на българката води четката на художника през сезоните и смесва боите върху палитра му, за да нарисува той мъдростта на зимата. Радвам се, че съм част от този истински свят! И още повече се радвам да поканя и вас в него! Светло е и е смислено“, сподели доц. Михайлова.

А в своя публикация във фейсбук Цвета разказва предисторията на книгата: „От години събирах спомените на тати, които той разказваше с лека носталгия към отминалите времена, но и с гордост за постигнатото през живота му. Разполагах със снимки и архиви от Съюза на българските художници, които дори той не беше виждал. Имах достъп и до негови позабравени рисунки и училищни тетрадки.

Но все не ми достигаше смелост, за да ги отпечатам. Ето тук, в най-подходящия момент, който изобщо не е бил случаен, се срещнахме с доцент Катя Михайлова (Катя Михайлова и Михаил Мирчев са едни от най-близките приятели на мама и тати). Вдъхна ми кураж и с обичта си към Цвятко Дочев се заехме да работим заедно по реализирането на тази красива идея. Благодарение на Катя, в книгата са включени и текстове от автори и критици, писали за тати. С помощта й и под зоркия поглед на професор Михаил Мирчев изненадата беше готова точно за 80-тия рожден ден на тати, с което го зарадвахме изключително много!”.

Финалния щрих на празника в Серяковата къща сложи един, по думите на галеристката Мариела Шошкова, „много скъп за Цвятко Дочев човек“ – проф. Атанас Семов, чийто баща – проф. Марко Семов, е откривал много изложби на Цвятко и съпругата му Ирена Стоянова.

„След ателието на Иван Главлешки от Орешак, ателието на Цвятко Дочев беше втората художническа магия, която видях отвътре. И не е имало случай оттогава да имам път от Тетевен към Беклемето и да не се отбия в Терзийско, в двора на Цвятко – и вътре: задължително в ателието!...

Защото Цвятко беше – и още е – художник като никой друг! Не знам заради цветовите му тоналности ли, заради изключително фините детайли ли, заради особената наситеност на образа ли, но и до днес, вляза ли нейде, където има картина на Цвятко Дочев – и сред десетки други да е – от вратата я разпознавам! И хем далеч не съм от познавачите на изобразителното изкуство. Но пък каже ли се „изобразително изкуство”, в душата ми първо неговото име излиза…

Затова и до днес у дома като влезе човек, неговите картини първо вижда… А картините на Цвятко Дочев всеки трябва да види, ако иска още една причина да обича България“.

Това каза в словото си проф. Атанас Семов, който портрет на баща си у дома и досега няма: „Защото откакто него самият го няма, чакам Цвятко да го нарисува. Мисля, че друг като него няма да може. И няма да се откажа да го чакам. И вярвам, че ще го дочакам…“.

И да, наследникът на забележителния журналист, народопсихолог и университетски преподавател дочака този портрет – скъп дар от Цвятко Дочев в тази празнична вечер.

В края й „виновникът“ за нея благодари на всички приятели, почитатели и колеги, на любимата жена и дъщерите си, които дойдоха, за да му засвидетелстват отново своята подкрепа, обич и всеотдайност.

На снимките в галерията:

Цвятко и Ирена и досега берат плодовете на семейното си щастие.

Художникът с инициаторите за съставянето и издаването на книгата – Цвета Дочева и доц. Катя Михайлова.

Мили думи, цветя и мелнишко вино от името на Община Троян поднесе кметът Донка Михайлова.

Проф. Атанас Семов с портрета на своя баща, нарисуван от Цвятко Дочев.

Приветствие от приятелите в Терзийско изказа Дочка Иванова.

Каталог на Музея на занаятите, в който е представен фонд „Изобразително изкуство“, включващ и негови картини, рожденикът получи от музейната директорка Елеонора Авджиева.

Поздравления и подаръци от името на колегите художници и майстори на художествени занаяти поднесоха Цветан Донковски и Надежда Христова. Вдясно е галеристката Мариела Шошкова.

 

 

 

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2024 Вестник "Троянски глас"