Предстоящо: Пролетна изложба на троянските художници и класически концерт в Серяковата къща

Пролетната изложба в галерия „Серякова къща” в Троян ще бъде открита по традиция на Велики четвъртък от Страстната седмица – 2 май, от 18:00 часа, съобщиха от галерията. В изложбата членовете на Дружеството на троянските художници ще представят своите най-нови творби – картини, икони, керамика и др.

Събитието този път ще бъде озвучено от двама класически музиканти със сериозна творческа биография: Гочо Праков, кларинет и  Александър Лиалиос, пиано.

ГОЧО ПРАКОВ е трето поколение кларинетист, роден в Пазарджик. Той започва да се занимава с музика от ранна детска възраст и е въведен в семейната традиция на кларинетното изкуство от баща му Александър Праков - първи кларинетист на симфоничния оркестър в Пазарджик. Завършва Музикалната академия "Панчо Владигеров" в София. Кариерата му започва в щатния симфоничен оркестър към НМА Проф. Панчо Владигеров”, става част от Филхармония Видин и “Симфониета” София, а малко по-късно и на Класик ФМ-радио оркестър. Завършва магистратура в академия „Санта Чечилия“ в Рим, в класа на Aлесандро Карбонаре.  Като гост солист кларинетист се изявява на сцени в Италия, Финландия, Гваделупа и др. От 2020 г. Гочо Праков е част от оркестъра на Държавна опера – Пловдив, и преподавател по кларинет в университетът Фордхам- Ню Йорк.

Приема поканата на галеристката Мариела Шошкова да свири в Троян заради особеното уважение, което изпитва към своя учител и приятел, когото нарича „най-известния български кларнетист” Данчо Радевски.

АЛЕКСАНДЪР ЛИАЛИОС е вече познат на троянската публика от друг свой концерт в галерия „Серякова къща” преди няколко години. Той започва да свири на пиано от ранна възраст. Завършва гимназиалното си образование през 2004 г. в Американския колеж в София и паралелно с това в Националното музикално училище “Любомир Пипков” като частен ученик. През 2008 г. получава бакалавърска степен в университета “Йейл” в САЩ, където негови преподаватели по пиано са проф. Анна Гринберг и проф. Уай-Ий Йанг. Консултиран е и от професорите Борис Берман, Питър Франкл и Майкъл Фрийдман, като за периода на следването си изучава и физика като втора област на концентрация. Специализира по пиано в консерваторията във Франкфурт на Майн при проф. Кетрин Викерс и също в консерваторията в Хановер.
През 2011 г. получава магистърска степен в НМА “Панчо
Владигеров” в класа на проф. Атанас Куртев.
Изпълнителската дейност на Александър Лиалиос включва концертни изяви в различни градове у нас и в чужбина – САЩ, Австрия, Германия, Италия, Русия, Гърция, Румъния, Япония.  Неговият репертоар включва солови и камерни произведения и концерти за пиано и оркестър от различни стилове и епохи, вариращи от ранния Барок до музиката на 21-ти век.

Понастоящем Александър Лиалиос е асистент към катедра „Камерна музика и клавирен съпровод“ в НМА „Проф. Панчо Владигеров“.

В музикалната програма са включени произведения от Филип Кутев, Карл Мария фон Вебер, Панчо Владигеров, Васил Казанджиев, Клод Дебюси, Жозеф Бара, Андре Месаже, Микеле Мангани, Марин Вълчанов и други.

Пролетната изложба на ДТХ ще може да се разгледа до 2 юни.

Източник: Галерия "Серякова къща" - Троян

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2024 Вестник "Троянски глас"