Образователни и забавни събития в троянската „Нощ в музея“

На 18 май (събота) в музейните обекти в Троян ще се състои поредната „Нощ в музея” – събитие, изпълнено с интересни образователни и забавни модули. Тази година тя съвпада с професионалния празник на музейните специалисти - Международния ден на музеите, който се чества от 1978 година.

В програмата на троянската музейна нощ са включени следните събития с образователен и забавен характер:

15:00 – 17:00 часа – ателиета по керамика, рисуване и моделиране в откритите площи пред централната музейна сграда, съпътствани от музикалните изпълнения на Илина Рогашка.

17:00 часа – откриване на изложба „Спасена“ в централната музейна сграда.

Изложбата е в памет на декораторката на порцелан Спасуна Илиева, и е поредният музеен принос в процеса на издирване, съхраняване и представяне на ярки представители на керамичните производства в България.

Спасуна Илиева е родена през 1938 г. в с. Говедарци. Остава сираче и е отгледана в семейството на Виолета и Йордан Попови в София. Именно те забелязват таланта ѝ да рисува и я насочват да продължи образованието си в Художественото училище в Троян.

Този избор предопределя съдбата ѝ, „спасява“ я, като ѝ дава път в живота. Учи специалност „Декоратор на порцелан“, а нейни преподаватели са Стоян Макараджийски, Баю Добрев, Иванка Нечева. Тя е от отличниците на випуска и още тогава стажува в завода за порцелан „Изида“ в гр. Елин Пелин. След завършването си през 1957 г. е разпределена там като декоратор и работи в завода до пенсионирането си.

Спасуна Илиева се превръща в най-добрата декораторка в България. Създава и разработва стотици ръчно рисувани модели. Изпратена е на специализация в Ленинград, където представя своята работа и донася нови форми и техники.

Цялото ѝ семейство работи във фабрика „Изида”. Нейната дъщеря Мариана Ангелова също свързва съдбата си с порцелана. Тя завършва художествено училище в София, а след това Националната художествена академия – специалност „Порцелан и стъкло“. Десет години преподава в Академията, като в това време прави и докторантура. В момента е преподавател в Професионалната гимназия по керамика в Елин Пелин и продължава да се занимава с ръчно рисуван порцелан в ателието си. 

17:40 часа – „Старите къщи – изгубеното културно наследство на Троян“ – публична лекция на майор д-р инж. Дочо Николов, в залите на „Конака”.

Авторът ще разкрие собствените си дългогодишни проучвания за различни интересни сгради в Троян, както и лични истории на техните обитатели.

19:00 часа – „Вечер, посветена на Сандро Ботичели" – лектор Ани Петрова – художник, в галерия „Серякова къща“ .

Посетителите ще отпътуват стотици години назад към епохата на Високия (Зрелия) Ренесанс, за да се срещнат със Сандро Ботичели - един от най-пленителните художници в световната история. На фокус тази вечер в троянската галерия ще бъде любовта - онази велика, красива, изящна… и в голяма степен иронична любов. „Заповядайте на вечер, посветена на живота и творчеството на Сандро Ботичели. Роден във Флоренция, бихме казали - а къде другаде, той изживява бурен, с резки завои в двете крайности живот - от това да бъде признат, богат и оценен, до това, да бъде отхвърлен в късните години от живота си. Кой е Джироламо Савонарола и защо отношенията между двамата сериозно сриват репутацията на Ботичели? Но най-вече ще говорим за това, защо картините на този брилянтен художник и до ден днешен са обект на противоречия. За красивия образ на жената в неговите картини, за силният му характер и острата му позиция по различни въпроси. Като завършек ще разгледаме негови картини и ще си поговорим подробно за тях“, информират организаторите на проявата.

Лектор ще бъде художничката Ани Петрова, която през 2019 г. представи своя самостоятелна изложба в галерия “Серякова къща”. Тя  е родена 1990 г. в София. През 2009 г. завършва Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“ в столицата със специалност „Живопис“, след което следва „Българска филология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Живописта остава голямата й любов и основното, с което тя се занимава. Обект на изследване в работите й са мислите и състоянията, през които човешката душа преминава. 

20:30 часа – Концерт на Damisax – Дамян Вахнянски (саксофон), в галерия „Серякова къща“

Дамян е на 16 години, роден е в Израел, в България живее от 6 години и смята, че тук е много спокойно място. Занимава се със спорт – тренира ориентиране, скално и спортно катерене, алпийски ски, кара планинско колело. Ходи на уроци по актьорско майсторство и дърворезба. Свири на саксофон от 7 години, на като музикант се развива най-вече в Представителния общински младежки духов оркестър в Троян. Ще изпълни джаз и поп музика.

В рамките на събитието „Нощ в музея” в залите на галерия „Серякова къща” гостите ще могат да разгледат Пролетната изложба на Дружеството на троянските художници и да дегустирате вина, предоставени от Винотека „Винослав”.

Продължителност на събитието 15.00 – 22.00 часа

Място: описаните музейни обекти

Вход: свободен

По информация на Музея на занаятите и галерия „Серякова къща“

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2024 Вестник "Троянски глас"