Пътуваща изложба живопис се отбива в Серяковата къща

Изложбата „Нюанси на времето” е пътуваща, като първото й представяне ще бъде на 23 февруари в галерия „Серякова къща” в Троян. След това тя ще гостува в Плевен, Казанлък, Козлодуй, Балчик.

Идеята за нея се оформя като проект, финансиран от Министерството на културата по програма „Творчески инициативи“. Тя подкрепя българските независими артисти от различни сфери на изкуството, ако представят достоен самостоятелен проект на българска тематика.

Светлина, надежда, вяра – това ще са посланията, които известният плевенски художник Огнян Кузманов заедно с жената до себе си Милена Костуркова ще изпратят към публиката.

Настоящата реалност във време на пандемия мотивира художниците да създадат нещо като хроника на времето, но с огледален смисъл. Вместо мрачни настроения, изложбата има за цел да внуши, че и в най-тежките моменти от живота има надежда. И както годишните сезони се сменят, така и събитията в човешкия живот са белязани от възходи и падения.

Изложбата включва 15 живописни платна, които разказват за случващото се в душите на творците по време на социалната изолация, наложена заради епидемията от коронавирус. За хората на изкуството, особено за свободните артисти, неочакваните изпитания на 2020 г. донесоха много трусове. В тези драматични месеци най-важната комуникация за тях – тази с публиката, беше преустановена, а това провокира множество страхове, депресивни състояния и огромни финансови трудности за не малко от тях.

„Картините разказват за промените, които настъпиха неочаквано и се отразиха на всички аспекти на живота ни. До преди година никой не си е представял, че може да се случи нещо подобно. За свободните артисти това беше сериозно изпитание, защото социалната изолация прекъсна възможностите им за комуникация с публиката. Нещата станаха много сложни още по време на първата вълна на пандемията. Ето, сега затвориха и галериите, което, според мен, изобщо не трябваше да се прави“, коментира Кузманов пред Даниела Дочева от sprirtofpleven.com

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2024 Вестник "Троянски глас"