Троянски учителки черпят естонски ИТ опит

От 16 до 22 юли Росица Якова и Валентина Маринова от СУ „Васил Левски“ - Троян, заедно с учители от ДГ „Братя Грим“ – Шумен, са участвали в наблюдение на място в детска градина „Арбу“ в гр. Талин, Естония.

Посещението е част от дейностите по проект „ICT@School“ по програма „Еразъм+“, а основната му цел - споделяне на добри практики за използване на различни ICT платформи и инструменти и роботизирани играчки в класната стая или в дейности на открито за повишаване интереса и мотивацията на децата и малките ученици за учене. Участниците са имали практически занимания, работили са индивидуално или по групи. Включвали са се в съвместни уроци и дейности с учителите и децата от детската градина – домакин.

Детска градина „Арбу“ е построена през 1982 година. Има музикално-спортна зала, закрит плувен басейн, солна камера, сауна и специален ИТ кабинет. В детската градина се обучават повече от 300 деца в две яслени и 10 групи за деца от 3 до 7 години. За тях се грижат 57 души – учители, административен и помощен персонал. Има логопед, учител по рисуване, ИТ специалист, треньор по плуване, музикален педагог. Във всяка група има интерактивна дъска. За комуникация с родителите се използват интернет блогове.

Учебно-възпитателната работа е съсредоточена върху обучение на децата чрез експериментална и изследователска дейност, базирана на метода на проектите с активно използване на информационните технологии. Голяма част от дейностите са изнесени на открито. Специално внимание се отделя на екологичната осведоменост на децата чрез програми като „Природа и изкуство“, „Екологично образование“, „Емилио Реджио“ и „Кнайп терапия“. Обучението се осъществява на руски език. От 2019 г. в четири от групите има специални занимания на децата с учител по естонски език.

Любопитно е, че Естония e първата дигитална република на планетата. През 1990 г. тя обявява наново своя суверенитет, който влиза в сила през 1991 г. Естония е дигитализирала 99% от обществените си услуги. Основите на тази дигитална република датират от 1997 г., когато правителството дава началото на проект, наречен Tiigrihüpe (Тигърски скок), като инвестира значително в развитието и разширяването на интернет мрежите и компютърната грамотност. В рамките на година от създаването му почти всички естонски училища получават достъп до интернет, а до 2000 г. Естония е първата държава, която обявява достъпа до интернет за основно човешко право.

По информация на СУ „Васил Левски“ – Троян

Снимки: СУ „Васил Левски“ - Троян

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2022 Вестник "Троянски глас"