Фестивал на уличните изкуства 6Fest в Троян (впечатления от първата вечер)

Фестивал на уличните изкуства 6Fest се състоя на 4 и 5 септември на площад „Възраждане” в Троян. Първата вечер, на която присъствах, премина с голям успех. Тя включваше четири различни по жанр събития – трите по един час и два пъти по-кратко огнено шоу, с половинчасови паузи между тях. Фестивалната вечер беше необичайна, липсваше официално откриване, нямаше водещ (изключение бе четвъртото събитие), но пък събитията течаха с точността на швейцарски часовник.

Първи на площада се появиха клоуни и мимове от пътуващ театър „Скрин”. Не на сцената, а сред публиката. Децата бяха във възторг, играха заедно с артистите. Възрастните също бяхме развълнувани. Мисля си, че всеки от нас дълбоко в себе си е съхранил детето и това ни прави по-добри.

После, вече на сцената, се появи младият изпълнител Алек Кирев (класическа китара и вокал). Той изпълни авторски песни на български език. Някъде прочетох, че стилът му е инди/инди поп. Какъвто и да е, песните които изпълни, ми допаднаха.

Свечери се, слънцето залезе и настана време за спектакъла „Огнена магия”. Той бе изнесен от група „Ignis” – Ангел Христов и Габриела Стефанова, в специално оградено за тях място в центъра на площада. С огнените си техники Ангел и Габриела ни пренесоха в света на магичното и митичното. Това беше най-атрактивната част от първата вечер на фестивала.

Вечерта завърши с танцово-китарен латино спектакъл „Луда латино нощ”. Китаристът Радослав Талев и певиците Ваня Талева и Виктория Гергова от Музикална школа „Звезди в аванс” (Габрово) заедно с танцьорите от пловдивската група за кубинска салса „DS Mariposa” нажежиха атмосферата. Ваня Талева по съвместителство бе и водеща на спектакъла. Публиката активно се включи в страстните латино танци.

Много фотографи, професионалисти и любители, снимаха фестивала. Сред тях бе и знаменитият ни съгражданин проф. Цочо Бояджиев. Изгарям от любопитство да видя какво е „уловил” обективът му. Публиката получи огромно удоволствие от фестивала. Браво на организаторите!

Васил РАДОЙЧЕВСКИ

На снимките в галерията:

Децата бяха във възторг от клоуните на театър „Скрин“.

Алек Кирев

Огнената магия на група „Ignis“.

Радослав Талев

Луда латино нощ в Троян.

Проф. Цочо Бояджиев

 

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2021 Вестник "Троянски глас"