Печат на тази страница

Ретроспективна изложба за юбилея на Националното изложение в Орешак

12 Окт 2021

Малка стилна експозиция от 8 постера, издържани в топлите багри на есента, глината и дървото, е подредена във витрините пред библиотеката на читалище „Наука-1870 г.“ в Троян. Посветена на 50-годишнината на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) – Орешак, тя беше открита в понеделник, 11 октомври.

Това е само ден и… половин век след онзи 10 октомври на 1971 г., когато в присъствието на майстори от цялата страна, на високопоставени гости и местни хора Изложението показва Първата национална изложба на художествените занаяти и официално отваря врати за посетители.

А настоящата юбилейна изложба – дело на екипа на НИХЗИ и „Арт студио БМ“ ЕООД, е брилянтен образец за това как от стотици архивни материали може да се извлече есенцията и една 50-годишна история да бъде разказана така, че повествованието да не страда от пропуски на знакови събития или ключови герои, а да се разгръща обективно, интригуващо и красиво.

„Сега с тази изложба казваме пред обществеността, че Национално изложение – Орешак, има история, която трябва да припомним и всичко стойностно, създадено преди нас, да не забравяме“. С тези думи към публиката на откриването се обърна управителят на НИХЗИ – Иванка Джабраилова.

Тя не пропусна да отбележи заслугата на Община Троян в лицето на кмета Донка Михайлова за възобновяване на изложбите с международно участие и приноса на художника Цочо Филипов за опазване на голяма част от архивите на Изложението, без които настоящата експозиция не би могла да се осъществи.

Изложбата беше официално открита от Донка Михайлова, която в словото си подчерта значението на НИХЗИ – Орешак, за развитието на общината и ролята му на мост между различни култури, и изрази уважение към хората, които съхраняват занаятите, а заедно с тях – и нашите традиции. Кметът уточни още, че заради пандемията честването на годишнината се отлага, но събитията от юбилейната програма на Национално изложение – Орешак, ще се осъществят през следващата пролет.

На снимките в галерията:

Управителят на Националното изложение Иванка Джабраилова представи експозицията.

Ретроспективната изложба беше открита от кмета на община Троян Донка Михайлова.

Благодарност за художника Цочо Филипов, опазил значителна част от архива на Изложението.

Юбилейната експозиция предизвика интереса на майсторите.

Публиката.

Споделяне

Свързани статии (по етикет)

Галерия