Печат на тази страница

Личната библиотека на Любомир Левчев „дойде” в Троян

12 Ное 2021

Библиотеката на Народно читалище „Наука – 1870 г.” – Троян е новият дом на личната библиотека на големия български поет и писател Любомир Левчев.

На 11 ноември повече от 1100 тома книги на български и чужди езици постъпиха дарение в библиотеката. Дарителят с голямо сърце и щедра душа е Иван Гранитски – журналист, писател, издател и виден обществен деец. Дарителският акт е резултат от инициатива на ръководеното от него издателство „Захарий Стоянов” книги на български писатели да се завръщат в родните им места. Така по волята на наследниците на Любомир Левчев и съпругата му Дора Бонева личната библиотека на семейството е дарена на читалищната библиотека в родния на Левчев Троян.

На скромна, но тържествена церемония в читалнята на библиотеката, в присъствието на Донка Михайлова – кмет на Община Троян, Розалина Русенова – зам.-кмет и д-р Виолета Койновска – председател на НЧ „Наука-1870 г.” – Троян, г-н Гранитски обяви дарителския акт. Думи на благодарност отправиха г-жа Михайлова и Вихра Петрова – отговорник на библиотеката, която връчи на г-н Гранитски благодарствена грамота за дарението и скромен подарък – книга с творби на млади автори от литературен клуб „Орфей” към Дружеството на троянските писатели.

Любомир Левчев е роден в Троян на 27 април 1935 година. Завършил е Софийския университет „Кл. Охридски”, специалност „Библиография и библиотекознание” към Философско-историческия факултет. През 1957 г. издава първата си книга „Звездите са мои”, за да последват в годините още и още – над 50 на брой. Десетки от тях са преведени в 36 страни.

Тотка СТАНЧЕВА

На снимките в галерията:

Отговорникът на библиотеката Вихра Петрова връчи на дарителя благодарствена грамота и книга с творби на млади автори от ЛК „Орфей“.

Няколко от книгите от личната библиотека на Левчев, дарени на читалищната библиотека, веднага намериха място във витрината на входа на заемна за възрастни. Цялото дарение е на разположение на всички, които проявяват интерес, в читалищната библиотека.

Споделяне

Свързани статии (по етикет)

Галерия