144 години от битката за Троянския проход: Поклон пред подвига на освободителя

Както всяка година на 7 януари и днес жители на Троян се събраха пред паметника на генерал Павел Карцов, за да засвидетелстват своята почит към хората, не пожалили  живота си за освобождението на града от османско владичество.

Възпоменателната церемония, започнала с изпълнения на Представителния общински младежки духов оркестър с диригент Илиян Тодоров, продължи с разказ за съдбоносните за хода на войната събития преди 144 години. Хронологията им представи уредникът в Музея на занаятите – Венета Илиева.

На 3 януари в Троян пристига отрядът на ген. Карцов, а на следващия ден предприема трудното изкачване на замръзналия и непрестъпен Балкан, продължило цяло денонощие. На 7 януари сутринта започва поредно настъпление срещу турските позиции на Курт хисар. Същия ден в два часа след обяд една военна част с щурм успява да превземе западната позиция на турското укрепление. Троянският проход пада и това се счита за освобождението на Троян, припомни Венета Илиева. Към 8 часа вечерта ген. Карцов се връща в града, където е посрещнат като герой…

Години по-късно признателните троянци издигат различни знаци на почит към освободителите – паметник при село Балканец, маркиране на т. нар. „Карцов бук“ – свидетел на свирепата битка за прохода, паметен знак на Курт хисар, бюст-паметник на ген. Карцов в центъра на града, Арката на свободата на билото на Троянския Балкан.

И днес от името на признателните жители на Троян венци и цветя пред паметника на генерал-лейтенант Павел Петрович Карцов положиха военнослужещи от ВФ 24430, служители на Община Троян, представители на културни институции и политически сили.

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2022 Вестник "Троянски глас"