Печат на тази страница

Изложба в памет на Григор Първев се открива в Серяковата къща

20 Ян 2022

Първата за 2022 година изложба в галерия „Серякова къща“ се открива днес, 20 януари, в 17.30 часа и ще бъде посветена на 100-годишнината от рождението на доайена на троянските художници Григор Първев. Това ще е и първото събитие от поредицата, посветена на 60-годишнината на Музея на занаятите – Троян.

Григор Първев е роден на 23 януари 1922 г. в село Драганово, Великотърновско. След завръщането си от гурбет в Австрия, където работи като градинар, но и където  открива художествените си заложби, завършва Художествената академия в София през 1951 г., специалност стенопис.

След година в затвора, където е по подозрение в противодържавна дейност, е изпратен по разпределение учител в Кърджали. Там Григор Първев среща троянката Тотка Каранейчева, учителка по литература, с която свързва живота си.

След поредните житейски несгоди (принуден е да стане миньор, поради несправяне с учебната програма) двамата се местят в Троян. Тук след конкурс Григор Първев е назначен за художник на киното – рисува афиши за филмите.

През 1967 г. е първата му самостоятелна изложба – графика, във фоайето на троянското читалище. После се отдава на живописта – портрети, натюрморти, пейзажи, фигурални композиции. Участва в множество общи регионални, национални и международни изложби, но тъй като е считан за „неблагонадежден“ в политическо отношение, не е приет в Съюза на българските художници. Наред с рисуването пише разкази за деца и възрастни, участва в театрални постановки.

След промените през 1989 г. художникът Григор Първев е преоткрит от колекционери и галеристи. От създаването на Дружеството на троянските художници през 1991 г. е негов член и участва във всички общи изложби. През 2008 г. по случай 140-годишнината от обявяването на Троян за град е удостоен с почетното отличие „Златен герб – Троян“.

През януари 2012 г. Григор Първев отбелязва 90-ата си годишнина с ретроспективна изложба в галерия „Серякова къща“.

Художникът напуска земния си път на 4 август 2019 година.

Изложбата, посветена на 100-годишнината от рождението на Григор Първев, включва около 40 художествени творби на автора от фонда на Музея на занаятите. Колекцията наброява 57 картини – графика и живопис, част от тях са дарени на музея от художника. Последното дарение на седем негови работи постъпва посмъртно през 2020 г. от дъщеря му Мария Григорова Маркова, която е доцент, доктор на науките в СУ „Св. Климент Охридски”.

Източник: Галерия „Серякова къща“ - Троян

Споделяне

Свързани статии (по етикет)