Печат на тази страница

Троян отбеляза 149 години от гибелта на Васил Левски

19 Фев 2022

И днес, както винаги на 19 февруари, Троян отдаде почит на Апостола, сведе чело пред саможертвата му, спомни си неговите пророчески слова и мъдри завети. Защото, както отбеляза председателят на Общински комитет „Васил Левски“ – Венелин Ангелов, макар и с невисоко образование, „той има философски прозрения, надрасли неговото време… и благодарение на него е поставено началото на държавността в България“.

В обръщение към гражданите, събрали се пред паметната плоча на хана на Васил Спасов, където е основан Троянският революционен комитет, Венелин Ангелов благодари на всички, отделили от времето си, за да почетат най-великия син на България. „Васил Левски е карловец. Роден е в Карлово, обесен е в София на 6 февруари 1873 година, но той е на всички нас и много тесните му връзки с Троян и района около Троян винаги са създавали чувство на гордост във всички троянци“, каза още Ангелов и припомни, че скоро бяха отбелязани 150 години от оня 6 януари, Йордановден, когато Левски посещава Троян, участва в литургията за Богоявление в църквата, а после и в ритуала по спасяването на кръста малко над мястото, където река Дъскотина се влива в Осъм.

След краткото обръщение на Венелин Ангелов пред паметната плоча бяха поднесени венци и цветя на признателност от Община Троян и Общински съвет – Троян, Общински комитет „Васил Левски“ – Троян, училища, политически партии, културни институции, граждани. С едноминутно мълчание и свеждане на глави троянци почетоха подвига и саможертвата на Апостола

Венци и цветя бяха положени също в Троянския манастир, както и пред паметниците в училищата, носещи името на Васил Левски, в Троян, Орешак, Черни Осъм и Борима. Поради пандемичната обстановка други възпоменателни прояви в Троян не бяха организирани, а традиционният крос в памет на Апостола беше отложен и ще се проведе в навечерието на годишнината от рождението му – 18 юли.

На снимките в галерията:

С венци и цветя, със стръкче бяла хризантема и букетче от първите кокичета, поднесени пред паметната плоча на хана на Васил Спасов, троянци изразиха преклонението си пред Апостола на българската свобода.

Сред присъстващите на скромната възпоменателна проява бяха кметът Донка Михайлова, заместниците й Розалина Русенова и Ангел Ангелов, общински съветници, представители на културни и образователни институции, на политически партии, граждани.

Председателят на Общински комитет „Васил Левски“ – Троян, Венелин Ангелов, и водещата Тереза Георгиева.

Споделяне

Свързани статии (по етикет)

Галерия