Печат на тази страница

144 години от Освобождението на България: Троян почете Трети март

03 Мар 2022

Кметът Донка Михайлова: Трети март е нашата мъдрост, нашата мяра за личностен морал, нашата вяра в бъдещето.

С благодарствен молебен за здраве и благоденствие на българския народ и с прекрасната проповед на отец Войден Божков, посветена на признателността, в храма „Св. Параскева-Петка“ започна празничният Трети март в Троян.

Малко по-късно на централния площад „Възраждане“ пред гости, граждани и почетен строй от представители на Национално дружество „Традиция“ (Регионален клон „34-ти пехотен Троянски полк“ Априлци, Троян, Севлиево) военнослужещи от военно формирование 24430 изнесоха и издигнаха националния трибагреник.

Акцент в празничното слово на кмета Донка Михайлова бяха факти от историята на Троян, които дават основание на гражданите му да се гордеят със своите предци: двата революционни комитета – Троянския и Монашеския, основани от Васил Левски, доброволците, повели войниците на генерал Павел Карцов към най-високия Старопланински проход в минус 23-градусов студ, четниците, опълченците…

„Трети март е нашата мъдрост, защото в този ден разбираме, че свободата не може да бъде дар; че свободата, както казва Левски, може да бъде плод на нашите общи усилия. В този ден се връщаме към мъдростта, която ни е особено нужна днес, когато на няколкостотин километра от България се водят войни. Защото, ако погледнем назад в историята, ще видим, че руснаци и украинци тук, на българска земя, са воювали заедно за свобода. В днешния ден ние не можем да спрем танковете и самолетите, но можем да заявим своята воля за мир…

Трети март е нашата мяра за личностен морал. Морал, който неизбежно съпоставяме с морала на Ботев и Левски. Морал, който няма как да не ни провокира да си зададем въпроса: постигнахме ли я – чистата и свята република, за която мечтаеше Левски…

Трети март е и нашата вяра в бъдещето. Затова този ден е нашият Национален празник и аз знам, че той винаги ще бъде такъв“, каза още Донка Михайлова в приветствието си към гостите и гражданите.

Сред официалните лица на празника бяха и: Ловчанският митрополит Гавриил, йеромонах Стефан – и.д. игумен на Троянската света обител, народните представители Вяра Емилова и Искрен Арабаджиев, заместник-областният управител Росен Веселинов, председателят на Общински съвет – Троян, инж. Петко Пенков, отец Марин Божков – архиерейски наместник и предстоятел на храм „Св. Параскева-Петка“, представители на институции, общински съветници, ръководството на община Троян. Поздравителен адрес беше изпратил генералният консул на Руската федерация във Варна Владимир Климанов.

Послание към троянци отправи и владиката, който напомни, че чиста и свята република се създава от чисти хора, затова е важно как възпитаваме децата. Важно е също така и да пазим идеалите на тези, които са отдали своя живот за нашата свобода. Пред паметниците на три такива личности, воювали за свободата на България – Димитър Икономов-Димитриката, Захарий Стоянов и генерал Павел Карцов, признателните жители на Троян положиха венци и цветя.

Празникът завърши в Музея на занаятите, където беше изложена сабя, принадлежала на Васил Левски, и открита изложба, посветена на 60-годишнината на институцията.

На снимките в галерията:

Официалните лица на празника в Троян.

Отец Войден в проведта за признателността: "Бог чрез Русия освободи България!".

Снимка: Васил РАДОЙЧЕВСКИ

Венец за Димитриката.

Почетният строй на НД „Традиция“ Регионален клон „34-ти пехотен Троянски полк“ - Априлци, Троян, Севлиево.

Пред знамето на България.

Признателният Троян и неговото бъдеще.

Едно талантливо троянче – Йоанна-Гергана Любчова, солист на Вокална студия „Усмивка“, поздрави съгражданите си с песента „Българче“.

Споделяне

Свързани статии (по етикет)

Галерия