Печат на тази страница

Областна администрация-Ловеч: В служба „Миграция“ до днес са регистрирани 34 украински граждани - 15 в Троян и 19 в Луковит

07 Мар 2022
Бежанци от Украйна Бежанци от Украйна Снимка: ЕПА/БГНЕС

Информация за броя на настанените в област Ловеч от Украйна и за свободните места за настаняване – общински имоти, хотели, къщи за гости, изиска от кметовете на общини областният управител Виктор Стойчев, съобщиха от пресслужбата на Областната администрация.

В писмото си той иска още всяка община да определи координатор, който да предоставя тази информация всеки ден до 10 ч. От страна на областната администрация координатор е Василка Христова, главен експерт в дирекция АПОФУС. По-рано днес, 7 март, той поиска общините да предоставят информация за капацитета на общинските имоти, в които може да бъдат настанени бягащите от войната.

По данни на ОДМВР до днес регистрирани в служба „Миграция“ са 34 украински граждани - 15 в Троян и 19 в Луковит. В писмо до дирекцията областният управител поиска информацията за регистрираните да се обобщава и предоставя всеки понеделник.

Миналата нощ в Ловеч в частен дом са настанени шестима украинци, съобщиха от БЧК, които днес ще им окажат подкрепа с постелъчни материали. Оттам казаха още, че в Троян по инициатива на Общината в момента се провеждат анкети сред посрещнатите там украински граждани от какво имат нужда. От събирателните пунктове на БЧК в Ловеч и Троян, организирани със съдействието на общините Летница и Троян, ще бъдат предоставени храна, вода и всичко друго от първа необходимост, обявено в анкетите.

Днес Виктор Стойчев разговаря и с началника на РУО – Ловеч, Еленко Начев. Двамата обсъдиха законовите изисквания и възможности за прием на украински деца и ученици в детските градини и училищата в областта.

 

Споделяне

Свързани статии (по етикет)