25-ата научна конференция с международно участие „Екомаунтин-2022“ беше открита в ИПЖЗ - Троян

След двегодишно отсъствие заради ковид ситуацията традиционната конференция с международно участие „ЕкоМаунтин“, организирана от Института по планинско животновъдство и земеделие (ИПЖЗ) в Троян, се върна в календара на научните форуми. В 25-ото й издание, открито днес, 19 май, участват аграрни специалисти от нашата страна, Сърбия, Чехия и Молдова.

Официален старт на двудневната научна конференция даде заместник-председателят на Селскостопанска академия – София, проф. Виолета Божанова. В поздрава си към директора на Института – доц. Диян Георгиев, участниците и гостите тя изрази удовлетворението си от възобновяването на директните професионални контакти, които през последните години бяха предимно онлайн, и подчерта важността на темата на форума – „Екологични проблеми на планинското земеделие“. Тема, която се вписва много добре в контекста на всички европейски приоритети, залегнали в „Зелената сделка“.

Преди да пожелае успех на конференцията проф. Божанова прочете поздравителен адрес от председателя на Селскостопанската академия – проф. Мартин Банов, и от академичното ръководство.

С приветствие към научните работници се обърна и кметът на Троян - Донка Михайлова, която заедно с председателя на общинския съвет – Петко Пенков, бяха официални гости на събитието. Като изрази уважението на общинското ръководство към селскостопанската наука, Михайлова подчерта важната роля на ИПЖЗ като партньор в редица инициативи, свързани с икономическото развитие на община Троян.

„Кризите дават добри уроци и Ковид ни даде още един такъв урок“, каза кметът, визирайки туристическия интерес към нашия регион, който през последните две години регистрира забележително повишение именно заради екологичната околна среда, екологичната храна и възможностите за екологичен начин на живот.

Михайлова спомена и новата практика на Община Троян, свързана със създаването на общински зеленчукови и овощни градини, пчелин, а сега и на картофено поле, които осигуряват биопродукти за храненето на децата в детските градини и ясли.

Официалната част завърши с поздрав от името на участниците от Чехия, след което започна деловата работа на конференцията. Програмата й включва представяне на доклади, постери и разисквания по тях в направленията „Животновъдство“, „Фуражно производство и ливадарство“, „Трайни насаждения“ и „Общо земеделие“.

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2024 Вестник "Троянски глас"