Печат на тази страница

Президентът удостои с орден „Стара планина“ троянеца проф. Цочо Бояджиев

24 Май 2022
Президентът удостои с орден „Стара планина“ троянеца проф. Цочо Бояджиев Снимка: БТА/Цветомир Петров

Президентът Румен Радев удостои с висши държавни отличия изявените български учени проф. Цочо Бояджиев, проф. д-р Петко Салчев, акад. Иван Попчев, проф. Стоян Караиванов, акад. Никола Съботинов и проф. Милияна Каймакамова.

„За мен е чест в навечерието на светлия празник 24 май да връча висши държавни отличия на видни български учени и преподаватели, пионери на духа, на добрата кауза, на креативните идеи и на научните пробиви. Всеки от отличените днес е пример в своето поприще“, подчерта държавният глава по време на церемонията в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

В приветствието си президентът Румен Радев отбеляза, че изключителните научни постижение на отличените допринасят за постигане на високи цели в полза на цялото ни общество. „Стремежът на България да бъде просперираща и модерна държава може да бъде постигнат само с уважение и признателност към хората на науката и духа и към тяхната дейност“, добави още държавният глава.

С орден „Стара планина” – първа степен държавният глава удостои проф. Цочо Бояджиев за изключителния му принос в областта на науката и културата. Проф. Цочо Бояджиев е основоположник на международно известната Българска школа по философска медиевистика. От 2000 г. е директор на Института по средновековна философия и култура. Работата му фокусира вниманието на световната изследователска общност към българската научна практика.

По информация на пресслужбата на президентството

Споделяне

Свързани статии (по етикет)