Печат на тази страница

Пред проекта за ремонт в парк „Къпинчо“ вече светна „зелено“

07 Юли 2022
Пешеходна алея в парк "Къпинчо". Пешеходна алея в парк "Къпинчо". Снимка: Фейсбук/Иван ВАСИЛЕВ

След година и половина „отлежаване“ Фонд „Земеделие“ най-после утвърди проекта на Община Троян за ремонт на туристическа инфраструктура в парк „Къпинчо“ в града и на 6 юли кметът Донка Михайлова подписа договор за финансиране. Средствата в размер на 120 000 лв. се отпускат по Програмата за развитие на селските райони, а Община Троян ще осигури съфинансиране, наложено от ръста на цените на строителните материали в периода на оценка.

„Парк „Къпинчо“ е сложен за реконструиране и поддържане поради това, че голямата част от терените в него са частни. Непосредствената териториална близост на публична общинска собственост с частни терени не позволява цялостни решения“, обясни Михайлова, която съобщи дълго чаканата новина на страницата си във фейсбук.

От друга страна паркът е едно от предпочитаните места за почивка сред природата на поколения троянци и на гости на града, а инфраструктурата му е амортизирана в резултат както на многобройните и трудно решими проблеми със собствеността на имотите, така и на честите вандалски актове върху поставените съоръжения за отдих.

Въпреки това, Община Троян търси, в рамките на своите правомощия, начини за обновяване на инфраструктурата в територията на „Къпинчо“ и настоящият проект е един от тях. Той предвижда цялостна подмяна на настилката на двете пешеходни алеи и на кътовете за почивка към тях, монтаж на дървени пейки с метална конструкция, на кошчета за отпадъци и на дървени парапети за обезопасяване на алеите. Предвижда се и подобряване на съществуващото парково осветление чрез добавяне на допълнителни стълбове за осветление и подмяна на съществуващите с нови. Площта, която ще бъде облагородена, обхваща около 630 кв. метра.

Сега, след подписването на договора за финансиране на проекта, предстои провеждане на процедури по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнители.

Споделяне

Свързани статии (по етикет)