Троян – сред финалистите за първите бионагради на ЕС в категорията "най-добър органичен град"

Европейската комисия обяви финалистите за първите годишни награди на Европейския съюз за биопродукти. В т.нар. "кратък списък" са включени 24 проекта и индивидуални лица, които се състезават за 8 награди в 7 категории. Те бяха избрани сред повече от 200 предложения, подадени от 26 държави, а до финала стигат представители от 11 страни.

Отличия ще се връчват в категориите "най-добър биофермер", като в този раздел има награди за мъже и жени, най-добро органично малко или средно предприятие, търговец на дребно, ресторант, био област, регион или град. Единственият български представител е град Троян, който е сред трите избрани в категорията "най-добър органичен град".

Според организаторите на конкурса от Международното сдружение за биологично селско стопанство IFOAM финалистите в конкурса демонстрират иновативния потенциал на европейското органично движение и показват вдъхновяващи и възпроизводими примери за това как секторът допринася за стратегиите "От фермата до трапезата" и за биоразнообразието. Председателят на сдружението Ян Плаге изтъква, че настоящата климатична криза показва, че Европейският съюз трябва да се стреми да ускори работата си към агроекологичен и социален модел на земеделие, който е по-устойчив, по-справедлив, по-здравословен, по-интензивен на знания и основан на по-къси вериги на доставки.

Наградите са източник на вдъхновение за всички, които правят хранителната и селскостопанска система по-устойчива, използвайки потенциала и примера на органичните продукти. Критериите за наградите се основават на холистичните принципи на органичното производство – грижа, здраве, екология и справедливост. Системният подход трябва да доведе до преосмисляне на хранителната система, като я направи по-независима от външни източници, по-малко интензивна и по-устойчива.

Победителите ще бъдат обявени на официална церемония в Брюксел на 23 септември, като едно от редица събития и дейности за отбелязване на новия ежегоден ден на ЕС за органични продукти.

Превод: Алеко ДЯНКОВ, „Агро.БГ“

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2024 Вестник "Троянски глас"