Община Троян получи като дарение обслужваща сграда за общинската оранжерия от фирма „Техник Партнер БГ“ АД

Днес, 7 септември, кметът на Троян Донка Михайлова и изпълнителният директор на фирма „Техник Партнер БГ“ АД - Йоахим Вайл, подписаха официален договор за дарение, чрез който изградената от фирмата обслужваща сграда към общинската оранжерия за био зеленчуци става собственост на Община Троян.

Община Троян, която е сочена като един от добрите примери за иновации в областта на детското хранене, както у нас, така и в чужбина, измина дълъг път от обмяната на добри практики с европейски колеги по проекта „BioCanteens“ през намирането на подходящ терен и целево финансиране до пълноценно осъществяване на идеята за собствено производство на плодове и зеленчуци.

За три години, въпреки многото ограничения, породени от ковид кризата, Община Троян успя да създаде върху един общински имот с отпаднали функции – бившето училище „Отец Паисий“ в кв. „Кнежки лъг“, оранжериен комплекс, включващ три тунелни оранжерии (всяка с размери 8/25/3,5 метра, покрита площ от 200 кв. метра и поливна инсталация), обслужваща сграда и пчелин от 5 пчелни семейства.

Още през миналата година оранжериите дадоха първите си плодове, а през тази година добивът е още по-добър. По данни на Мая Генкова, която е агроном по образование и на която е поверена грижата за оранжерията, реализираният към момента добив за 2022 г. е: 650 бр. лук, 440 бр. салати, 2153 кг краставици, 517 кг домати, 321 кг пипер, 50 кг тиквички. Цялото количество е насочено към детските заведения в общината и към потребителите на домашния социален патронаж.

В добавка, от 5-те пчелни семейства от пчелина са добити около 50 кг мед, който е изследван от сертифицирана лаборатория и има сертификат за качество. Очакват се около 500 кг от картофените насаждения. Припомняме, че в района на Троянско поле Общината има и две градини с овощни насаждения от ябълки и сливи, които също дават добра реколта, като за тяхната поддръжка се полага изцяло доброволен труд от служители в общинска администрация.

Г-жа Михайлова изрази своята благодарност към г-н Вайл, който подкрепи каузата за подобряване на детското хранене в общината, като изгради със собствени средства и труд обслужваща сграда, в която ще бъдат съхранявани и обработвани зеленчуците. Тя е с площ от 162 кв. метра и включва битово помещение с баня, тоалетна и кухненски кът, два хладилни склада с помещение за подготовка на готовата продукция за съхранение между тях, склад за инвентар. Стойността на вложените от „Техник Партнер БГ“ АД материали и труд е в размер на 57 366 лева. Община Троян от своя страна оборудва съответните помещения с необходимия инвентар, а в хладилните складове бяха монтирани термоизолиращи камери и инсталации за съхраняване на плодове и зеленчуци.

Немският инвеститор, чиято фирма произвежда сглобяеми къщи, получи като подарък кошница с плодове от общинските овощни градини и мед от създадения миналата година общински пчелин. Особено ласкава за ръководството на Община Троян е неговата висока оценка за направеното до момента, като специално подчерта, че постигнатото в Троян е нещо, от което много немски градове следва да вземат пример.

На снимките в галерията:

Кметът на Троян Донка Михайлова и изпълнителният директор на „Техник Партнер БГ“ АД Йоахим Вайл подписват договора.

Пред дарената обслужваща сграда.

Подарък за дарителя.

В битовото помещение на сградата.

Доматена реколта.

Йоахим Вайл в царството на Мая Генкова.

Картофено поле.

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2022 Вестник "Троянски глас"