Кметът Донка Михайлова: Най-важното са хората на Троян с тяхната предприемчивост, вечно търсещ дух и смели мечти

Жителите на Троян отбелязват днес, 14 октомври, духовния празник на своя град като отдават почит на неговата небесна покровителка – света Параскева-Петка Българска, и на свои бележити съграждани. По традиция на Петковден се провежда тържествено заседание на общинския съвет, на което се връчват знаците на удостоените с почетни звания и отличия заслужили троянци. Тази година това са художникът Енчо Ганковски, на когото бе присъдено званието „Почетен гражданин на Троян“, и управителят на Белодробната болница - д-р Цветомила Дудевска, удостоена със „Златен герб – Троян“.

Преди връчването на наградите, което се състоя в залата на общинския съвет, беше припомнен приносът на двамата за развитието на града.

ЕНЧО ГАНКОВСКИ, който миналата година отбеляза 75-годишен юбилей и половинвековна творческа дейност, е творец, чието изкуство не може да остане незабелязано и е сред малцината български художници, които никакви обстоятелства не са успели да отклонят от керамиката. Той е от онези значими троянци, които ни карат да се гордеем, а неговите произведения ни облъхват с особена човешка топлота и емоционалност.

Фасадни и интериорни пана на троянеца красят обществени сгради освен в родния му град, но и в столицата, в Плевен, Ловеч, Панагюрище, Луковит, Летница и др. В творческата му дейност се вписват участия в над 70 изложби, 19 от които са самостоятелни, а 9 – с международно участие.

Повече от 30 години Енчо Ганковски е и преподавател в художественото училище в Троян, където предава любовта си към изкуството на своите възпитаници. Той е член на Съюза на българските художници.

Енчо Ганковски е удостояван с множество награди и отличия както от Министерството на културата, така и от Община Троян.

С висок професионализъм, иновативен научен подход и мениджърски умения Д-Р ЦВЕТОМИЛА ДУДЕВСКА води успешно Белодробната болница в Троян повече от 23 години. Хиляди са пациентите от цялата страна, които трудно намират най-точните думи, за да изразят огромната си благодарност към „добрата докторка-управителка на Санаториума“ и нейния екип за спасението от болката или дори от смъртта, особено през периода на пандемията от Ковид-19.

Коронавирусът постави здравните системи и медицинските специалисти по целия свят на сериозно изпитание. Изпитание, с което Белодробната болница, се справи повече от успешно, като предложи качествено лечение, професионално отношение и човешка топлота на своите над 1700 пациенти с Ковид-19 през последните две години.

Но ако се поровим из старите вестници, връщайки се към първото десетилетие на прехода, ще си спомним за първите контакти, осъществени от д-р Дудевска с Община Остермундиген в Швейцария, благодарение на която бяха обновени оборудването и апаратурата в Белодробната болница. По-късно, като общински съветник три мандата, лекарката е инициатор на редица значими за общината и местните хора проекти. Сред тях е и идеята за създаване на фонд за подкрепа на професионалното развитие на кадри в сектор „Здравеопазване“.

Д-р Цветомила Дудевска е част от Българското дружество по белодробни болести, като два мандата е член на неговия управителен съвет; член е и на Европейското респираторно общество. Носител е на златна значка „Български лекар“.

Тържествената сесия на местния парламент обаче бе само един от акцентите в празничната програма за днешния ден, който започна със Света Божествена литургия в църквата „Света Параскева - Петка“, водена от Ловчанския митрополит Гавриил. След това в Музея на занаятите беше открита изложбата „Музеи. Истории за хора с кауза“, разказваща за музеите, музейните сбирки и колекции на територията на община Троян.

Кулминацията на тържеството бе издигането на знамето на Троян на площад „Възраждане“ и празничното приветствие на кмета Донка Михайлова, в което тя отбеляза: „154 години Троян е град и на този ден, в който отброяваме годините, ние се връщаме към миналото, говорим за настоящето и мечтаем за бъдещето. В този ден се връщаме назад и търсим корените си, а те са дълбоко свързани с тази земя, където е минавал древният път Виа Траяна, свързвайки Дунав и Бяло море… В този ден търсим всичко, което ни движи напред. Но днешният ден е най-вече ден за мечти – да продължим устойчивото развитие на града. Бизнесът ни, който създава работни места, доходи и сигурност за троянци, да става все по-успешен; да създадем модерен град с още по-добра инфраструктура; да вървим по пътя на една зелена община“. Но най-важното, подчерта Михайлова, „са хората на Троян с тяхната предприемчивост, вечно търсещ дух и смели мечти“, и завърши словото си с пожелание „да бъдем здрави, успешни, търсещи, мечтаещи“.

Поздрави към троянци отправиха още служебният министър на правосъдието Крум Зарков и Ловчанският владика Гавриил, които бяха гости за празника на града. Сред официалните лица на тържеството бяха също така областният управител на Ловеч - инж. Светослав Славчев, председателят на ОбС – Троян, инж. Петко Пенков, председателите на общинските съвети в Карлово и Тетевен, почетни граждани на Троян, лидери на политически партии, представени в ОбС - Троян, ръководители на държавните институции в града.

Поздравителни адреси бяха получени от президента на България Румен Радев, от избраните за народни представители от Ловешкия район Вяра Емилова и Искрен Арабаджиев, от Националното сдружение на общините, от лидери на политически партии, кметове на общини и др. Букет от обичани български народни песни поднесе на троянци „космическият глас“ Валя Балканска.

След тържественото заседание на ОбС – Троян, празникът продължи с изпълнения на Представителния общински младежки духов оркестър с мажоретки и откриването на двудневен Международен фестивал на сиренето „Кажи сирене! Балканско сирене“, организиран по проект на Местната инициативна група Троян-Априлци-Угърчин.

Следва концертът „Да послушаме кино“ на Плевенската филхармония и Хилда Казасян със специалното участие на Теодосий Спасов и Васил Петров в салона на Народно читалище „Наука-1870 г.“ – Троян, и финалът на празничната вечер с лазерно шоу и пиротехнически спектакъл.

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2023 Вестник "Троянски глас"