Община Априлци кани производители, занаятчии и търговци на Празник на сланината и греяната ракия 2023

Община Априлци и Народно читалище „Светлина – 1895 г.” организират 11-ото издание на традиционния Празник на сланината и греяната ракия, който ще се състои на 11-12 февруари 2023 г. кв. „Център“.

Празникът се провежда от 2011 г. с цел опазване на старите български традиции чрез представяне на типичните за района печена сланина и греяна ракия на фона на народни песни, хора и хумор.

Посетителите и на 11-ото издание догодина ще имат възможност да вкусят от т.нар. „Бабината гозба”, приготвена от 30 кг сланина, 500 яйца и 30 кг праз лук, приготвена в големия чорбаджийски тиган. Те ще имат възможност да дегустират не само от чудната гозба, но да се насладят и на други специалитети, приготвени от местни кулинари. Любимата на всички балканджии греяна ракия пък ще внесе топлота в душите, а благодарение на лечебните й свойства всички гости ще се радват и на крепко здраве през цялата година.

Организаторите на голямото февруарско събитие подготвят и разнообразни конкурси с участието само на местни производители: „Надпревара за най-вкусна и крехка сланинка”, „Кулинарна изложба - базар за ястия със сланина”, „Конкурс за домашна ракия – ароматна, идеална на градус, чудесна на вкус”.

За доброто настроение на гостите ще се погрижат певецът Райко Кирилов и народен оркестър.

Талисманът на празника, триметровото розово прасе – гигант, ще радва малки и големи, които ще имат възможността да запечатат момента и да съхранят емоцията от тържественото събитие.

За да се гарантира качеството на продукцията и да се подпомогне и стимулира местното производство, на празника ще има специално обособена територия, на която ще се допускат само местни производители на сланина и ракия, представящи своята традиционна продукция.

В празника могат да заявят участие и всички производители на месни продукти, занаятчии и търговци на изделия, свързани с българския фолклор, както и търговци, предлагащи храна и напитки.

Желаещите да получат търговска площ, могат да заявят участието си, като попълнят заявление по образец до 30 декември 2022 включително.

Заявленията се подават на първия етаж в Общинския център за информация и услуги на гражданите в Община Априлци, ул. „Васил Левски” №109 всеки работен ден от 08:00 часа до 17:00 часа или на емайл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

Заявки, подадени след 30 декември 2022 г., няма да бъдат обработвани.

Повече информация за празника може да се намери на сайта на Община Априлци.

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2023 Вестник "Троянски глас"