Христо Петков спаси кръста на Богоявление в Троян

Повече от 20 младежи се включиха в ритуала по спасяване на кръста на Йордановден, 6 януари, в Троян. Пръв до разпятието във водите на река Бели Осъм стигна 20-годишният шофьор Христо Петков. Бившият възпитаник на Професионалната гимназия по механоелектротехника „Акад. Ангел Балевски“, който за втори път опитва късмета си в богоявленския ритуал, си пожела да е жив и здрав, за да участва и догодина в надпреварата.

Ритуалът, който бе воден от отец Калин Пенев, беше наблюдаван от стотици хора. По традиция на него присъстваха кметът на общината – Донка Михайлова, и председателят на общинския съвет – Петко Пенков.

Празникът завърши с наздравица в кметския кабинет, където Михайлова поздрави Христо Петков, връчи му парична награда и отправи пожелания за здраве към всички троянци.

Ден по-рано, на 5 януари, богоявленски ритуал се проведе в Дълбок дол. Той започна с литургия, отслужена от ловешкия свещеник Викентий, който благослови събралите се на площада хора и ги поръси за здраве. За кръста във водите на Суха река скочи Станислав Витанов (Стаси) от Защитеното жилище в селото.

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2024 Вестник "Троянски глас"