Обновяването на Централния пазар в Троян започна

Визията на бъдещия вход на пазара от ул. "Г. С. Раковски" Визията на бъдещия вход на пазара от ул. "Г. С. Раковски"

Започваха дейностите по изграждане на новия общински пазар по проект: „Естетизиране на облика на Централен общински пазар на гр. Троян и инфраструктура“, изработен от „АДА – Агенция дизайн и архитектура“ АД.

С оптимално малко намеси по съществуващата вече материална база и терен, проектът предвижда цялостна реновация на едно от любимите и най-важни за живота на града пространства. Вече се демонтира остарялата метална конструкция. Предвижда се премахване на бетонната козирка, което ще даде възможност за цялостно представяне на новата визия на пазара. На нейно място ще се оформи вход, оборудван с рампа за достъп на хора в неравностойно положение.

Почти изцяло се запазва масивния сграден фонд. Сегашните наематели – ресторантьори и търговци ще имат възможност да подновят дейността си в една инфраструктурно много по-добре организирана среда.

Пространството на пазара ще бъде реорганизирано в три ясно обособени по функция и облик зони:

Зона 1. За постоянна търговия на закрито с масивна част и паркова среда

Съществуващата гребеновидна сграда ще бъде основно ремонтирана, а срещу нея ще се изградят две нови постройки. Между тях ще се оформи пешеходна зона с паркова среда за отмора и социални контакти, с необходимите зелени зони, кътове за отдих с пейки и чешми.

Ще бъде обособено едно заведение за хранене и 11 нови търговски обекти с площ от около 25 кв. метра. Всеки от тях ще бъде със собствен санитарен възел, складово пространство и търговска площ.

Зона 2. В източния край, по оста на пешеходния поток, ще е  разположен Покритият пазар, който оформя входа от ул. „Опълченска“. Неговото обемно-пространствено решение е характерно и запомнящо се със своите трапецовидни козирки на различни нива. Покритието ще е от профилирана ламарина и прозрачни участъци от поликарбонат за естествено осветление, с обща площ от около 500 кв. метра. Предвижда се разполагането на нови самостоятелни щандове за открита търговия, всеки от които е оборудван с голяма експозиционна площ и място за личен багаж на продавачите.

Зона 3. В североизточния край на парцела е предвидена свободна площ, на която и в момента се извършва откритата търговия. Тя ще предлага два режима на работа – за пазарен ден, с необходимите паркоместа за микробуси за директна продажба на място и паркоместа за леки автомобили в останалите дни.

В сградата на сегашната автомивка ще се помещава обществена тоалетна, достъпна и за хора в неравностойно положение. Предвидени са и кътове за разделно сметосъбиране, с възможност за адекватното им обслужване.

Трите зони са отделени от вътрешни транспортни алеи, които ще канализират потоците за преминаване на личните автомобили и на автомобилите за зареждане на търговските обекти, като осигуряват нормално и безконфликтно обслужване.

Зоната за постоянна търговия на закрито ще посреща посетители от ул. „Г.С. Раковски“, а характерният силует на новата козирка ще оформя входа от ул. „Опълченска“. Двата входа ясно очертават оста на преминаване и ще подканят  посетителите да пазаруват и отморят в обновения модерен Общинския пазар.

В оптимално кратки срокове троянци ще се радват да новата визия на емблематичното място в града ни.

 

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2023 Вестник "Троянски глас"