ИАГ: Съвместната работа на екипа на ДГС - Троян, отдел „Гори“ на Община Троян и лесозащитниците дава резултат

Ефективен капан за гъсеници, направен от подръчни материали. Ефективен капан за гъсеници, направен от подръчни материали. Снимка: Пресцентър ИАГ

Нова за страната ни практика за борба с борова процесионка прилагат на територията на Лесозащитна станция – София, съобщи пресцентърът на Изпълнителната агенция по горите, като уточнява, че вредителят е забелязан за първи път в иглолистни гори в Северна България (на територията на община Троян – бел. ТГ).

След сигнал на жители на с. Бели Осъм, експертите от Държавно горско стопанство (ДГС) – Троян, установили слабо обезлистване на дървета в периферията на пет от всички обследвани подотдели в землищата на селата Терзийско, Чифлик и Бели Осъм. Уврежданията са сигнализирани своевременно в лесопатологичния модул на електронната информационна система на Изпълнителната агенция по горите.

При проверка от страна на Лесозащитна станция (ЛЗС) – София, специалистите установяват, че обезлистването е от порядъка на 2-10%. Гъсениците са разположени в характерните бели зимни пашкули в короната, което говори за типичната средиземноморска форма на вида.

"За ниско разположените зимни къдели може да бъде приложена механична борба чрез изрязване и изгаряне", разказва Надя Иванова – експерт в ЛЗС. "За високо  разположените къдели решихме да изпробваме чуждестранен практически опит за улавяне на гъсениците при слизането им по стъблото, за да какавидират в почвата". На седем борови дървета с наличие на зимни гнезда специалистите поставят капани, направени от подръчни материали. Най-горната част на капана е плътно поставена около стъблото и спира пълзенето на гъсениците надолу към земята. В нея има един изход към тръба или маркуч, с диаметър съответно 2,8 см и 2 см, през който преминалите гъсеници попадат в улавящата част на капана. Капаните са поставени на гръдна височина, което позволява лесното им наблюдение.

„Първите три уловки са закрепени през януари, а следващите са монтирани при последвалите проверки. Съвместната работа на екипа на ДГС - Троян, отдел „Гори“ на Община Троян и лесозащитниците дава резултат. Ежеседмичните наблюдения показват, че веднъж попаднали в капана, гъсениците не се изкачват обратно по стъблото, нито правят опити да се катерят по преградата. Когато се убедят, че няма друг път, те се спускат по няколко, и по различно време през тръбата, като последен опит да стигнат до почвата“, обяснява инж. Иванова.

Тези капани няма как да се използват масово в боровите масиви, но са приложими за отделни дървета в близост до дворове, пътеки, в парковете, където биха могли да се прилагат с много добър ефект.

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2024 Вестник "Троянски глас"